Intrebare rezolvata

avatar

Ce tipuri de contracte ar trebui incheiate intre mine si vanzator, respectiv cumparator?

Buna ziua,

Sunt nou pe aceasta nisa. Am si eu o nelamurire privind tranzactiile imobiliare.

1)Ce tipuri de contracte ar trebui incheiate intre mine si vanzator, respectiv cumparator? Eu stiu ca ar trebui incheiat un contract de reprezentare cu vanzatorul si unul de vizionare cu cumparatorul. Insa la comisionare cum se procedeaza, dupa ce vanzatorul si cumparatorul bat palma? Ce tip de contract imi este necesar pentru a incasa comisionul si in cate exemplare?

2) De exemplu, daca am client care doreste sa vanda casa cu, sa zicem, 71.000 euro, eu i-am gasit client care ar fi dispus sa dea un 75.000. Pot renunta la comision si sa incasez doar cei 4.000 euro pe care i-as pune peste? Mentionez ca este doar un exemplu. Ma intereseaza daca este legal si ce lege permite acest lucru?

Doresc sa fiu in regula, atata tot!

A intrebat Florin Florin

Raspunsul ales

avatar

Victor Dumitrescu a raspuns pe 5.09.2017, 10:34

In activitatea de intermedieri imobiliare pot exista aceste tipuri de contracte:
1. Acord de prestari servicii - semnat de agent cu vanzatorul
2. Contract de vizionare - semnat de agent cu potentialul cumparator in momentul in care se merge la vizionarea proprietatii
3. Contract de comision - semnat atat cu vanzatorul cat si cu cumparatorul in momentul in care partile se pun de acord. In momentul in care cumparatorul s-a hotarat, dupa negociere, sumele se vor cunoaste exact: cat plateste pentru imobil si comisionul agentului.

Referitor la valoarea comisionului (suma fixa sau procent): din cate stiu nu este ilegal insa, valoarea sumei de bani datoriata agentului se va scrie neaparat in contractul de comision. Contractul de comision nu trebuie sa fie identic pentru vanzator si cumparator.
In exemplul dvs.: daca vanzatorul este dispus sa plateasca 4000 euro comision fix si nu un procent., incheiati contractul de comision si nu va opreste nimeni sa incasati acesti bani.

Sursa: http://intelirom.ro

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello