Intrebare rezolvata

avatar

Ce ar fi mai convenabil din punct de vedere financiar, sa fie dizolvata firma, sa o las in paragina?

Societate infiintata la sfarsitul anului 2015, lasata in paragina de atunci. Nici o declaratie depusa, nici macar inregistrata fiscal la anaf. Intre timp a expirat contractul pentru sediul social, firma a fost declarata inactiva.

Iar acum am primit citatie de la tribunal motivul fiind, Registrul Comertului cere dizolvarea societatii pentru sediu social expirat.

Imi asum total habarnismul si amatorismul, sunt total de acord ca asemeni comportari au consecinte, dar ma aflu in situatia in care as prefera raul mai mic.

Ce ar fi mai convenabil din punct de vedere financiar, sa fie dizolvata firma, sa o las in paragina? Si care ar fi amenzile?

Sau sa aduc societatea la zi [sediu social, activarea firmei, depunerea declaratiilor]? De asemenea ce cheluieli ar fi aici?

Multumesc,
Si apreciez orice sfat, parere, sugestie referitor cazului dat.

A intrebat Christian David

Raspunsul ales

avatar

Delia Goicov a raspuns pe 24.01.2017, 12:14

Buna ziua,

in primul rand se pune intrebarea dvs. doriti sa "salvati" acea societate sau o doriti radiata??
Doriti o procedura rapida de radiere sau una care poate dura si 2 ani???

Daca o doriti salvata si sa incepeti sa lucrati pe ea..atunci cautati un Economist/Contabil... care sa va faca toate declaratiile. Amenda ptr declaratii este de 250 lei daca achitati in 48H, la care se adauga nedepunerea declaratiei de inactivitate. Cu contabilul va intelegeti dvs cu privire la onorariu

Daca o doriti radiata..atunci ...mai jos aveti extras din Legea 31/1990 cu privire la problema dvs:
Art 237 (6)Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi. Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societatii dizolvate sau, in lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului este in cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea societatii urmand a se face, pentru situatia in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului.
(7) Rezolutiile pronuntate in conditiile alin. (6) se comunica electronic lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si pe portalul de servicii on-line al acestuia si se inregistreaza in registrul comertului. In exercitarea atributiilor sale de lichidare, atunci cand lichidatorul este numit de catre Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, acesta este scutit de orice taxa, tarif, comision, taxa judiciara de timbru si altele asemenea.
(8) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului potrivit prevederilor alin. (6), Oficiul National al Registrului Comertului sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului.
(9) Lista societatilor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului urmeaza sa formuleze actiuni de radiere, potrivit prevederilor alin. (8), se afiseaza pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia cu cel putin 15 zile calendaristice inainte si se transmite Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(10) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat radierea se comunica societatii, oficiului registrului comertului pentru radierea societatii din registrul comertului, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului si se publica, cu titlu gratuit, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia. In cazul mai multor hotarari judecatoresti de radiere, publicitatea se va putea efectua in forma unui tabel cuprinzand: numarul de ordine in registrul comertului, codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare.

Acum este un pic mai greu de oprit procedura, dar daca sunteti in termen puteti depune intampinare si va rezolvati problema cu sediul in prima faza si o radiati voluntar-este mai rapid decat toata procedura cu tribunalul.

Mult succes
Delia Goicov

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello