Intrebare rezolvata

avatar

De unde obtin codul EU pentru importul de sisteme de incalzire?

Doresc sa import pe un PFA, sisteme de incalzire din Ungaria si Elvetia....am inteles ca am nevoie de un cod EU si sa devin platitor de TVA ....cum obtin si de unde acel cod EU pentru import de sisteme de incalzire?

A intrebat Szilamer - Levente Eperjesi

Raspunsul ales

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 30.08.2016, 11:17

Cred ca va referiti la codul EORI (Numărul de Înregistrare şi Identificare a Operatorilor Economici)

1. Ce este un număr EORI?
Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI
Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Baza Legală

Baza legală la nivel Unional este Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii
Comisia Europeană va elabora un Ghid pentru aplicarea acestor prevederi.
La nivel naţional au fost elaborate Normele tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi altor persoane.

4. Cine este obligat să obţină numărul EORI?

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:
• operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
• persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

5. Unde solicită atribuirea unui număr EORI persoanele stabilite în U.E.?
Operatorii economici şi alte persoane interesate solicită atribuirea numărului EORI autorităţilor abilitate din statul membru în care sunt stabiliţi.
7. Procedura de atribuire a numerelor EORI în România
În România, autoritatea competentă cu înregistrarea şi atribuirea numerelor EORI este Direcţia Generală a Vămilor. Numerele EORI vor fi solicitate la direcţiile regionale vamale în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite sau, în cazuri excepţionale, la birourile vamale de frontieră.
Vedeti detalii la aceasta adresa: https://www.customs.ro/ro/e-customs/eori.aspx

Sursa: Constant Grigoras, CISA Consulting, 0744870210 ; constantgrig (a) gmail.com

Voteaza:   1 3 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Lucian Buzea a raspuns pe 24.09.2016, 09:39

Daca doriti sa importati din interiorul UE, aveti nevoie de urmatoarele inregistrari la:
- Platitor de TVA
- pe baza inregistrarii ca platitor de TVA, va inregistrati in REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI (http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=9572)
Asta este tot.

Codul EORI este necesar in momentul in care efectuati import/export in afara UE.

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello