Intrebare rezolvata

avatar

La ce job-uri poate participa o persoana care nu are 18 ani, ci 17?

A intrebat Alexandra Burducea

Raspunsul ales

avatar

Ioan Rednic a raspuns pe 4.07.2016, 09:46

Vrei sa spui la ce joburi poate aplica un tanar de 17 -18 ani ?

Orice job cu respectarea anumitor reglementari .

Potrivit prevederilor Codului muncii republicat, art. 16 alin. 1, persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. Angajarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase poate fi facuta insa numai dupa implinirea varstei de 18 an de catre respectiva persoana.

Art. 111 din Codul muncii defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare. In cazul tinerilor cu varste de pana la 18 ani durata timpului de munca nu poate depasi 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Prevederile art. 114 din Codul muncii referitoare la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica in cazul tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Totodata, art. 124 din Codul muncii republicat, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara, iar art. 128 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.

Angajatii care nu au implinit inca 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Durata concediului de odihna pentru salariatii cu varste de pana la 18 ani este de cel putin 23 de zile, asa cum prevede art. 147 din Codul muncii. Referitor la munca in zilele de repaus saptamanal, nu exista o reglementare speciala pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, concluzia fiind aceea ca ei pot lucra in zilele de repaus saptamanal in conditiile reglementate de Codul muncii cu respectarea timpului de lucru de 6 ore pe zi, nu mai mult.

Voteaza:   3 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Cristina Carmen Dascalu a raspuns pe 24.07.2016, 10:12

Alexandra,

daca stii limba engleza si te pricepi sa faci anumite lucruri, fa-ti un cont pe fivver.com sau alte site-uri pentru freelanceri.

Pentru ca in curand implinesti 18 ani, pentru dezvoltarea ta personala, iti recomand sa cauti un Club Toastmaster International in zona ta. Iti dezvolti abilitatile de comunicare si prezentare.

Cauta job-uri part-time si pe https://www.ecomjobs.ro/ - portaj specializat pentru job-uri in ecoomerce / magazine online.

Idei sunt multe, important este sa incepi.


Mult succes!


Reactualizare:

Andy Szekely face aceleasi recomandari. Citeste articolul >> http://www.andyszekely.ro/4-sugestii-de-castiga-bani-din-surse-auxilia...

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello