Intrebare rezolvata

avatar

De ce au nevoie cetatenii Republicii Moldova din mediul rural?

Aproape fiecare persoană (familie) de la țară din Republica Moldova dispun de câte cel puțin 10 – 20 ari de teren agricol pe lângă casă.

Acestea fiind îmburienite sau ocupate cu diverse culturi necesare pentru propriul consum. Scopul meu este să motivezi oamenii să facă afaceri cu ajutorul micilor parcele de care dispun. Pentru a folosi din plin terenul și de a obține un profit este necesar de al transforma într-o zonă protejată de producere. Pentru a vinde sere și a le instala nu este suficient. Mai mulți de jumătate vor da greș chiar la început, și încă jumătate la etapa de realizare. De aici apare frica și majoritatea se opresc înainte de a începe. Este cunoscut faptul că pentru a te învăța sa înoți mai întâi trebuie sa-ți iei inima în dinți și să intri în apă, dar știind șansele minime de supraviețuire se înăsprește frica. Se măresc considerabil șansele doar atunci când intră cineva cu tine și îți arată pas cu pas ce trebuie sa faci. Pe baza acestui concept mă conduc și eu.

Prima misiune a mea este să construiesc doritorului o zonă protejată de producere la cheie(construcția serei, instalarea utilajelor de încălzire, ventilare și sistemului de irigare, material săditor). Achitarea prestării serviciilor de construcție, instalare și a utilajului respectiv o să fie în rate, cu o dobândă minimă și cu o perioadă de grație de cel puțin un an pentru a o începe măcar după prima recoltă.

A doilea misiune este de a impune unui anumit număr de producători să crească o anumită cultură pentru a colecta cantitatea planificată.
A treilea misiune este să le ofer o consultanță pentru întreținerea acestor culturi și menținerea anumitor standarde de calitate.
A patra misiune este să colectez produsul, să-l ambalez și să-l realizez sub un singur nume. Toate aceste lucruri trebuie să fie transparente. Producătorul trebuie sa fie la curent unde pleacă produsul său, prețul de realizare, cheltuielile suportate pentru ambalare și forță de muncă, plus la asta un mic procent din vânzări pentru echipa mea. Restul banilor să i se revină  producătorului. Astfel va fi motivat și cointeresat pentru a produce și a se dezvolta.

Înainte de a trece de la etapa I la a II-lea se încheie un contract precum că este de acord să își depună toată străduința pentru a produce o anumită cultură după anumite standarde de calitate și că este de acord să-i realizez produsul, pe lângă toate să fie stipulate și obligațiunile mele în privința procesului de realizare și transparența acesteia. Astfel deținătorul de teren se transforma dintr-un simplu client care și-a procurat o seră, într-un partener.
La moment există aproximativ 10 persoane care la sigur ar dori să se implice in acest sistem care sunt gata de a produce. Majoritatea îmi sunt neamuri și buni cunoscuți. Unul din ei este chiar tatăl meu.
Pentru prima etapă mi-am planificat să construiesc spații protejate la nu mai mulți de 10 doritori, aceștia fiind oameni apropiați, pentru a fi în stare să găsesc pieți de desfacere și pentru a avea exemple vii în scopul de a convinge mult mai mulți să se implice. Sunt sigur ca o bună parte din cetăţenii RM din mediul rural nu doar vor dori să se implice în procesul de producere a culturilor agricole, ci şi vor face primii paşi cu încredere. Convingerea mea a apărut încă de cînd am absolvit Facultatea de Economie a Universităţii Agrare de Stat.

Pe atunci am vrut să cultiv căpşuni în seră pe terenurile părinţilor, dar chiar de la început au apărut o mulţime de provocări, cea mai mare fiind lipsa de bani pentru a da start şi foarte mult persista frica că nu voi reuşi. Deseori îmi spuneam că ar fi bine dacă ar exista o persoană care să mă ajute să găsesc investiţii pentru afacerea mea şi să mă îndrumeze în tot ceia ce fac, de la producere pînă la realizare, măcar primii 5 ani, pînă a căpăta o bună experienţă pentru a mă menţine şi dezvolta aici în ţarăLa moment sunt în etapa căutarii unor tehnologii de seră și de producere care ar fi disponibile și care ar permite oamenilor să producă cu cheltuieli minime chiar și pe timp de iarnă.

Am scris acest mesaj pentru că am nevoie de ajutor pentru realizarea acestor obiective. Mi-am propus să-mi scriu gîndurile şi să le trimit tuturor care au ceva legătură cu acest domeniu: producatori de sere, întreprinderi de finanţare, producători de material săditor, persoanelor care au acces la pieţi de desfacere, chiar şi procucatorilor care îşi desfăşoară activitatea de ani de zile.

Numele meu este Cibric Mihai

A intrebat Cibric Mihai

Raspunsul ales

avatar

Horea Andrei Bortan a raspuns pe 21.04.2016, 09:20

Proiectul este foarte frumos, felicitari. Si este ambitios. Daca vorbeati de Romania era ideea exact finantabila prin fondurile destinate intreprinderilor sociale. Acestea, insa, nu sunt aplicabile in Republica Moldova, fireste.
Nu prea inteleg ce solicitati? Finantari pentru proiect social? Greu veti obtine deoarece legislatia specifica sponsorizarilor se aplica pentru cetateni romani.
Investitori ce cauta un profit? ROI nu pare a fi foarte mare.
Incercati finantari pe proiecte bilaterale, fonduri preaderare, proiecte finantate de alte state europene.

Sursa: Horea Bortan

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello