Intrebare rezolvata

avatar

Ma puteti ajuta cu inca o lamurire privind concediul de crestere si ingrijire copil?

Ma aflu in concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap pana la 3 ani. Copilul implineste 3 ani pe 5 octombrie. Certificatul de handicap este valabil 12 luni pana la data de 15 august.
Cei de la serviciu imi solicita sa ma intorc cu o luna mai devreme adica pe 15 iulie motivand ca trebuie sa stea si celalalt parinte 1 luna in concediu.

Precizez ca in primii doi ani doar eu am fost in concediu si am prelungit concediul cu 2 luni inainte ca si copilul sa implineasca 2 ani.

Celalalt parinte nu este angajat ci este administratorul unei societati comerciale nefiind insa angajat cu carte de munca la societatea sa.

Va trebui el sa stea in concediu ultima luna pana la expirarea certificatului?

A intrebat Bretgf Fvevc

Raspunsul ales

avatar

Delia Goicov a raspuns pe 24.06.2015, 02:22

Buna ziua,

Conform HG nr. 57/2012, pentru copiii nascuti incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din concediul de crestere a copilului va reveni parintelui care nu a solicitat acest drept.

Indemnizatia de crestere a copilului aferenta acestei luni se va calcula in functie de veniturile tatalui.

Situatii in care acest act normativ nu se aplica

- celalalt parinte nu intruneste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului

- familia este monoparentala

- persoana indreptatita nu solicita concediu pentru cresterea copilului (solicita numai acordarea stimulentului de insertie)

- persoana indreptatita se intoarce la lucru cu solicitarea stimulentului de insertie cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Mult succes

Delia Goicov

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello