Intrebare rezolvata

avatar

Este posibil sa iti intocmesti singur un proiect european?

Doresc sa deschid o mica activitate de distribuire a laptelui cu ajutorul dozatorului. Ma gandesc sa accesez fonduri europene. Gandesc ca pentru acest tip de activitate necesita un proiect destul de simplu, credeti ca e posibil?

A intrebat Marius Bejan

Raspunsul ales

avatar

Catalin Prodan a raspuns pe 29.05.2015, 12:55

Buna ziua,

Firmele specializate in consultanta practica un tarif cuprins intre 1% si 10% pentru accesarea fondurilor nerambursabile (in functie de complexitatea proiectului). Ca in orice domeniu exista profitori si intermediari care ajung la a cere 30-35% facand promisiuni desarte.

Elaborand dvs cererea de finantare este putin probabil sa atingeti cunostintele si experienta unui specialist.

Este ca atunci cand va concediati avocatul si va sustineti punctul de vedere in fata juratilor  fara sa stiti sa faceti trimitere la legile in cauza.

Pregatirea unui avocat se realizeaza in ani si ani de studii.
Acelasi lucru se intampla si cu un consultant.

Pentru a deveni antreprenor recomand o pregatire temeinica in domeniu, inainte de a pierde banii economisiti cu greu in ultimii ani.

Cand ai dorinta sa devi medic trebuie sa te pregatesti. Pentru a practica medicina mergi sa studiezi, faci rezidentiatul si apoi devi medic. Este acelasi lucru.

Un antreprenor stie ca pentru a reusi trebuie sa lucreze cu specialisti. Altfel va avea experiente costisitoare si mai mult de atat va pierde timp, energie si bani.

Va doresc sa alegeti ce vi se potriveste cel mai bine.

Nota bene: Recomandare: inainte de a trece la pregatirea cererii de finantare faceti o analiza completa pentru a evalua eligibilitatea si sansele de reusita.

Cu deosebita consideratie,

Catalin Prodan
office@finantarifonduri.ro

Sursa: www.finantarifonduri.ro

Voteaza:   2 1 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Calin Cocora a raspuns pe 1.06.2015, 13:30

1. Activitatea propusa nu este eligibila.
2. Nu neaparat cunostiintele ar fi cele care sa va reduca sansa de a scrie singur un proiect, ci experienta. Un consultant care a lucrat deja o serie de proiecte stie cu ce anume se obtin puncte, uneori cateva cuvinte fac diferenta. Un ex scurt si, zic eu, edificator. Tatal meu a avut in urma cu vreo 30-40 de ani o experienta relevanta. A dus masina pe platforma la un service. Dupa ce si-au dat cu parerea vreo 6-7 insi, emitand opinii cam cum si ce trebuie demontat, un fost angajat, mecanic pensionat, a pariat cu toti pe o lada de bere ca rezolva problema cu un ciocan. A lovit zdravan unde a stiut el si s-a deblocat roata. I-a cerut tatalui meu 200 de lei(era cam a zecea parte dintr-un salar atunci. Tatal meu contrariat i-a replicat mirat: 200 de lei pt ca ai lovit odata cu ciocanul? Mecanicul a raspuns: nu pentru ca am lovit, ci pentru ca am stiut unde si cum, in plus te-am scutit de cateva ore de manopera care ar fi costat de trei patru ori pe atat si nu mai vorbesc de ciubuc si timp pierdut la rand. Cam asta e avantajul unui consultant , experienta. Cat despre partea cu 35% onorariu e bine sa o considerati legenda urbana. Cine, cu capul pe umeri, isi poate imagina o asemenea gogomanie? Valorea unui proiect, de regula, este compusa din contributie proprie, plus suma nerambursabila care, de multe ori, reprezinta maxim 70% din proiect, cum sa ceara un consultant 35%? Culmea, si in avans!
3. Partea cea mai dificila a unui proiect este implementarea. De regula firmele de consultanta, cand angajeaza un proiect isi asuma implementarea. Succesul unui proiect nu inseamna aprobarea cererii de finantare, ci inchiderea lui, respectiv decontarea si trecerea cu bine peste perioada de monitorizare. Conformitatea cererii cu implementarea este partea cea mai dificila. In cerere se asuma obligatii, care ulterior trebuiesc indeplinite, deci atentie! Nu uitati un consultant stie sa intocmeasca cererea astfel incat obligatiile asumate sa fie unele usor de indeplinit. Factura firmei de consultanta se incadreaza in procentul admis de finantator pt servicii de consultanta. Pentru toate proiectele exista prevederea care admite consultanta intre cheltuielile eligibile. De obicei se plateste o suma in avans pt elaborarea proiectului, una care acopera minimal cheltuielile consultantului, la care se adauga, in final, comisionul de succes.

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


avatar

Alina Maria Blagoi a raspuns pe 30.06.2015, 22:02

Cu siguranta, este posibil. Este adevarat ca depinde de complexitatea proiectului si de ambitia pe care o manifestati, dar ceea ce poate altcineva sa faca, puteti si sumneavoastra, mai ales ca aveti acces la internet si puteti merge la institutiile prin intermediul carora se acorda fondurile sa va informati.
Succes!

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


 

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 29.05.2015, 04:49

Este posibil , dar putin probabil; simplul fapt ca ati pus aceasta intrebare ma face sa cred ca nu sunteti inca pregatit pentru a face singur un proiect de succes.
In alta ordine de idei, activitatea vizata (comert) nu este eligibila la finantare din fonduri europene.
Mai curand exista lucruri (puteti sa le spuneti si proiecte) cunoscute, respectiv necunoscute decat simple, respectiv complexe (dificile).
Un consultant experimentat va poate clarifica in 1 ora cam cat ar trebui dumneavoastra sa studiati in ... foarte , foarte multe ore.

Sursa: Constant Grigoras, CISA Consulting, 0744870210 ; constantgrig (a) gmail.com

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz


avatar

Ioan Rednic a raspuns pe 29.05.2015, 08:10

De ce sa platiti un consultant ?

Vi se cere pana in 30-35% din valoarea proiectului cu plata in avans- adica dvs platiti , vi se emite factura si dupa aceea asa zisul consultant va da asa zisa consultanta.

Ex. Sunt consultanti care pt un proiect de 100.000 de euro va cer pana in 15.000 de euro, ca vezi tu sunt consultanti , proiectele nu sunt facute de acestia ci de altii .


Daca stiti ce doriti descarcati ghidurile si va puteti face singur proiectul, il depuneti si asteptati raspuns pozitiv sau negativ !

Bafta

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello