Intrebare rezolvata

avatar

Ce dimensiune de teren trebuie sa am pentru un proiect cu 20 vaci de lapte?

Buna ziua,

Poate sa ma ajute cineva cam ce dimensiune de teren trebuie sa am pentru un proiect cu 20 vaci de lapte sau pot si cu un hectar unde vreau sa ridic constructia, tin sa precizez ca dispun de o suma de bani.

Si mai as avea o intrebare, la ce suma Se ridica  investitia si daca se dau bai si pentru cumpararea de animale
Va multumesc.

A intrebat Retegan Adrian

Raspunsul ales

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 5.04.2015, 06:38

Buna ziua,
In conditiile in care doriti sa cumparati tot furajul - deci fara sa aveti baza furajera proprie, proiectul nu este viabil economic ( indiferent daca-l faceti cu finantare sau din surse proprii).

Cat mananca o vaca ? Furajarea este functie de varsta si performante ( capacitatea genetica si productia de lapte). Pentru fiecare vaca asigurati o ratie zilnica de 12,4 UN - unitati nutritive:
- iarna (pentru o productie de 15 l lapte) 4 kg fan natural; 4 kg fan lucerna; 20 kg sfecla furajera; 5 kg concentrate; 40 grame sare;
- vara (20 l lapte): 45 kg nutret verde, 5 kg concentrate; 40 grame sare; furajare zilnică vitica iarna (5 kg fan, 8 kg sfecla, 3 kg concentrate, 30 g sare), vara (25 kg furaj verde, 2 kg concentrate, 30 grame sare).
Rezulta urmatorul necesar de teren pentru 20 vaci, daca pasunati pe o pasune inchiriata : 7,5 ha porumb, 7,5 hectare orz, secară, triticale, 5,0 sfecla furajera, 10 ha lucera, 10 ha faneata, total = 40 ha.
Pe aceasta suprafata obţineti: 33 tone fan natura, 33 tone lucerna, 160 tone sfecla furajera, 65 tone cereale.
Daca asigurati ratia zilnica/cap : 4 kg fan, 4 kg lucerna, 20 kg sfecla, 4,5 kg cereale plus conditii de pasunat pentru vara, va puteti descurca in limita a 40 ha.
Atentie, intr-o ferma de vaci cu lapte veti avea un efectiv compus din mai multe categorii : VAci lapte, vitele pe diferite categorii de varsta, junici gestante, masculi pe diferite categorii de varsta. Este necesar sa studiati cu atentie tehnologia cresterii vacilor de lapte si tehnologia culturilor furajere.
Specialistii recomanda ca suprafaţă de teren MINIMA necesară pentru fiecare cap de animal, ca fiind 0,6 ha/cap vaci lapte, desigur, cu suplimentarea necesarului de furajare prin cumparare.
Un factor de risc in organizarea fermei il reprezinta respectarea conditiilor de mediu. Atentie marita la : amplasarea fermei ( respectarea distantelor minime fata de zonele de protectie - vedeti Ordin nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei; de vazut normele de prevenire a poluarii apelor cu nitriti - regulile de gospodarire a gunoiului de grajd)
Pentru o afacere viabila, sigurati cat mai favorabil conditiile fundamentale : Casa , Masa, Rasa.

Animalele sunt sau NU finantabile ( cheltuieli eligibile in cadrul proiectului) in functie de masura accesata. Pe masura de instalare a tinerilor fermieri , DA; pe masura de modernizare a fermelor, NU. Asta in mare, dar sunt multe alte conditionalitati : vedeti ghidurile masurilor pe site-ul oficial : www.apdrp.ro

Vedeti cate va modele de organizare a unei fermede vaci cu lapte de tip familial plus idei colaterale, aici:
http://www.ibna.ro/pdf/anale/Anale_23_2007%20pdf/Anale%20IBNA%2023_12%...
http://www.recolta.eu/arhiva/alimentatia-vacilor-de-lapte-9383.html
http://www.agrinet.ro/content.jsp?page=1193
http://www.agro-business.ro/cat-castiga-un-tanar-crescator-de-animale-...
http://www.agrimedia.ro/articole/o-vaca-la-un-hectar-pasunabil-este-ch...

Sursa: Constant Grigoras, CISA Consulting, 0744870210 ; constantgrig (a) gmail.com

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Catalin Prodan a raspuns pe 6.04.2015, 09:27

Buna ziua,

Mare ATENTIE !

Productorii si achizitorii de lapte trebuie sa respecte noi reglementari in domeniu, introduse in contextul eliminarii restrictiilor europene la productia de lapte, de la 1 aprilie 2015.

Daca pana acum, piata laptelui din Romania nu a fost deranjata de concurentii din UE (datorita cotei de lapte impusa), incepand cu 1 aprilie 2015, marii producatori ai europei vor intra in Romania cu un pret mult sub cel al producatorilor autohtoni.

Mai mult de atat. Mari producatori olandezi au cumparat in Romania ferme de vaci si fabrici de procesare a laptelui. In aceste conditii, ei decid de unde cumpara laptele si cu ce pret.

Managerii fermelor din Romania cauta sa coopteze investitori din tari cu traditie   prin vanzarea actiunilor majoritare. In acest mod isi asigura piata de desfacere prin noii parteneri.

RECOMAND

Faceti investitia alaturi de un partener sau o asociatie prin care puteti asigura piata de desfacere.

Fondurile nerambursabile se pot obtine dar preocupati-va sa asigurati desfacerea laptelui in conditiile unei piete liberalizate.

Va doresc mult succes.

Catalin Prodan
office@finantarifondui.ro
0722296344

Sursa: www.finantarifonduri.ro

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello