Intrebare rezolvata

avatar

Mama beneficiaza de indemnizatie in luna a 12-a inclusiv?

Mama a optat pentru concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an. Aceasta beneficiaza de indemnizatie in luna a 12-a inclusiv sau trebuie sa stea si tatal 1 luna cu copilul? Cum se procedeaza in cazul in care tatal nu are venit?

A intrebat Irina Coiciu

Raspunsul ales

avatar

Carmen Elena Bontea a raspuns pe 26.02.2015, 20:26

Aplicarea noii directive europene la cadrul legislativ prevazut pentru concediul de crestere copil in tara noastra presupune ca:

Dupa efectuarea celor 42 zile de concediu postanatal obligatoriu, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediu de crestere copil pentru cel putin 1 luna din perioada totala pentru care s-a optat (1, 2 sau 3 ani). Aceasta luna de concediu crestere copil se adauga la cele 5, respectiv 15 zile (in cazul absolvirii cursurilor de puericultura) la care tatal este indreptatit odata cu nasterea bebelusului. Solicitarea poate fi inaintata oricand in intervalul concediului de crestere copil, insa multi tatici vor gasi ideala formula utilizarii ultimelor 30 zile din concediu pentru a sta acasa alaturi de copilul lor.
Daca tatal refuza intrarea in concediu de crestere copil, concediul va fi micsorat cu 1 luna, iar indemnizatia cuvenita lunii respective nu va mai fi platita (adica concediul maxim de crestere a copilului va fi acordat pana la implinirea varstei de 11 luni, 1 an si 11 luni sau 2 ani si 11 luni), mama putand opta pentru concediu fara plata sau intoarcerea la serviciu.
Tatal va primi indemnizatie de crestere copil pentru perioada in care va ingriji copilul, indemnizatie calculata ca 75% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, nu mai putin de 600 Ron si maxim 3400 Ron (adica 1,2 – 6,8 ISR, Indicator Social de Referinta). Deci, indemnizatia se va recalcula avand la baza veniturile taticului.
In perioada in care tatal sta acasa, mama merge la munca, familia beneficiind de o singura indemnizatie – cea a tatalui.

Acest act normativ nu se aplica in cazul in care:

Mamica sau taticul nu au realizat venituri de natura profesionala in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello