Intrebare rezolvata

avatar

Pot fi trimis in somaj?

Firma nu mai are comenzi asa ca ni s-a cerut sa efectuam minim 15 zile de concediu fara plata. La intoarcere pot fi trimis in somaj sau nu?

A intrebat Vaida Alexandru-ovidiu

Raspunsul ales

avatar

Marian Ionica a raspuns pe 28.01.2015, 11:53

Buna ziua,

Referitor la intrebarea dvs, v-as sfatui sa aveti mare grija sa nu va puna sa va dati demisia, ca nu mai puteti beneficia de somaj.
Angajatii care isi dau demisia nu pot intra in somaj deoarece se considera ca a fost vointa lor.

Asa ca va sfatuiesc ori sa lucrati in continuare ( asta daca exista posibilitatea), pana societatea va va da in somaj, ori daca vreti sa plecati mai repede, sa cadeti la intelegere cu angajatorul sa va dea in somaj.
( Sfatul meu este sa va cautati un alt loc de munca cat mai repede, pentru ca ajutorul de somaj n-o sa va ajunga nici sa acopetiti cheltuielile zilnice ).

Iata ce trebuie sa aveti in vedere, ce acte, si ce trebuie sa faceti ptr. a lua somaj, asta in cazul in care va trebui sau dvs va doriti sa intrati in somaj.

-Anexa 26 de la locul de munca (este un formular care se poate printa direct de pe site-ul agentiei de somaj, nu trebuie sa mergeti neaparat la agentie) in care vor trece veniturile dvs ..etc.
-Trebuie sa aveti 12 luni adunate din 24, cu contributia platita ptr. somaj.
-Trebuie sa mergeti la Circa financiara sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca nu realizati venituri din activitati autorizate potrivit legii. Iar daca da, veniturile trebuie sa fie mai mici decat indemnizatia de somaj ( altfel nu mai puteti beneficia de ajutorul de somaj ).
- Adeverinta medicala din care sa rezulte ca sunteti clinic sanatos si apt de munca, ori ca aveti eventuale restrictii medicale.
-Actele de studii si de calificare, in original si copie.
-Actul de identitate, in original si copie.
-Sa nu fi fost concediat disciplinar (motive neimputabile ).
-Sunteti in cautarea unui loc de munca si sunteti disponibil sa incepeti lucrul in perioada imediat urmatoare.
-Cred ca acum mai cer si o adeverinta din Revisal cu toata vechimea dvs, ptr a se putea stabili cota procentuala ce se adauga la indemnizatia de somaj ( ca nu mai sunt cartile de munca ).
-Un dosar cu sina, unde vor fi bagate toate actele astea.

-Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii raporturilor de munca, (dovedita cu decizia de incetare activitatii), dar numai daca dosarul va fi depus in termen de 10 lucratoare zile de la incetarea activitatii, (daca nu, beneficiati de somaj de la data depunerii dosarului si perioada de la incetarea activitatii si pana la depunerea dosarului va fi''pierduta'' ca vechime).

Indemnizatia va fi de 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, la care se mai adauga un procent in funtie de vechimea in munca (intre 1-10%).

Iata si calculul perioadei si a procetului ptr. somaj.

(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 1 an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an:
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Valoarea ISR ( indicatorul social de referinta ) este de 500 de lei in 2013.

Va doresc multa sanatate si mult succes.
Cu stima,
Marian Ionica

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Delia Goicov a raspuns pe 28.01.2015, 09:36

Buna ziua,

Ca sa intrati in somaj este nevoie ca societatea sa renunte la serviciile dvs., deci este un act unilateral pe care il initiaza angajatorul si nu dvs.

Dar, ca sa intrati in somaj aveti nevoie de un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei deunerii cererii la somaj.

Mult succes
Cu drag
Delia Goicov

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


avatar

Müller Michael a raspuns pe 28.01.2015, 15:56

daca indepliniti conditiile de cotizatie min. ,puteti fi trimis si in somaj !Nimeni nu stie decit angajatorul daca este sau nu in avantaj,contracte,etc.Deci,nu concediul acum este o problema,ci intr adevar ce urmeaza si daca aveti cotizat 12 luni in ultima perioada lucrata !?

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello