Intrebare rezolvata

avatar

Exista instalatii pentru extragerea uleiului din plante de mica capacitate?

Locuiesc intr-o zona unde plantele medicinale sunt din abundenta iar locurile de munca lipsesc cu desavarsire,asa ca m-am gandit la culectarea de plante medicinale dar  pentru asta ai nevoie de foarte mult spatiu care trebuie sa indeplineasca si anumite conditii (temperatura,umiditate....) .Asa mi-a venit o idee,oare este posibil sa le culectez pentru extragerea uleiul ,exista posibilitatea de achizitionare a unei mini instalatii pentru asta?

A intrebat Chirita Dorina

Raspunsul ales

avatar

Lucian Stoleru a raspuns pe 5.02.2013, 09:46

Problema nu este chiar simpla! Mai intai trebuie sa stiti daca terenurile de pe care culegeti nu au fost "infectate"cu pesticide.Dupa aceasta trebuie sa stiti ca unele uleiuri si alte principii active se gasesc in seminte si altele in petale sau alte parti ale plantei. In cazul semntelor se practica stoarcerea prin presare, acest ulei fiind vandut cu cca 10 lei cativa mililitri. Dar mult ulei ramane in semintele stoarse. Ei.....!!! Si de aici incepe greul! Acest ulei ramas in pulpa,se extrage cu un solvent "potrivit"care apoi se evapora la rece sub vacum ( cel mai bine!) sau la cald.Ca sa fie rentabila operatia de evaporare a solventului trebuie urmata de operatia de recuperare a lui, pentru ca si solventii acestia sunt scumpi. Aceasta recuperare nu este chiar simpla! ea se face folosind racitoare cu apa rece, sau cu amoniac, freoni etc. sau prin absorbitie in alti solventi mai grei! Asta insemana instalatii speciale care ( numite anti ex.!) sa nu permita incendii sau expolzii!!! deci motoare electrice anti ex. si aparatura anti ex.! Daca vreti sa extrageti principii active din petale sau alte parti vegetale aceasta se face numai cu solventi, la rece!!! Si reia "tarasenia "de mai sus! rezulta ca, depinde unde va opriti! beleaua este ca stoarcerea la rece si vinderea acestui ulei ,presupune cantitati mari de seminte ( ca restul ramane in pulpa si se pierde sau se da la gaini!) ceea ce... nu prea e cazul! Ei, si in final trebuie sa stiti ca aceste instalatii micute, e drept, sunt scumpe si necesita persona specializat! Daca la asta mai adaugati si cererile clientilor privind calitatea uleiului, va puteti da seama si singura ca nu e prea simplu! Dar daca aveti bani si apelati la un specialist...puteti incerca! Dupa üreche"nu aveti nici o sansa!. Asta E!

Sursa: RESEARCH AND ENGINEERING CENTRE

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Sorin Bologa a raspuns pe 4.02.2013, 22:13

la o simpla cautare pe net:
http://www.florapower.net/index.php/contact.html

sunt si alte firme; va recomand firme din Europe, sa va asigure garantie si post-garantie.
Eventual si instalare si testare echipamente.

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


avatar

Müller Michael a raspuns pe 5.02.2013, 10:47

Este o ramura f vasta si complexa ! Incercati o informare si cunostiinte foare multe( calificare ! ) in acest domeniu! Existe perioade si zone, unde plantele au sau nu necesarul  ptr a putea fi folosite! Incercati o informare la ind cosmetica, medicina, Ind alimentara ,etc Extractiile se pot face la rece sau cald ,temperatura de numai citeva  grade diferenta  influenteaza sau poate deteriora calitatea produsului! Ideea este una f buna,dar fara cunostiinte si personal calificat  este un domeniu greu!Succes

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello