Intrebare rezolvata

avatar

Puteti sa-mi dati niste sfaturi pentru construirea unui minimarket?

Eu nu renunt asa usor , orasul este fara somaj , am deja o alimentara si am rezistat mereu sunt de 8 ani pe piata , vanzari avem doar ca clientii mei doresc autoservire!!

A intrebat Liliana Micoroi

Raspunsul ales

avatar

Paul Buica a raspuns pe 20.05.2008, 07:37

Dvs. sunteti cel mai in masura sa decideti daca este oportun sa construiti un magazin de tip autoservire pentru ca, probabil, semnalele pe care le aveti de la clientii fideli sunt in aceasta directie.

Parerea mea este ca poate ar fi bine ca pe langa un Plan de Afaceri si un Cash Flow intocmite realist si profesionist sa studiati putin performatele financiare ale concurentei. Unele date sunt publice. Pe langa aceasta, cautati sa veniti cu servicii noi care sa va deosebeasca de ceilalti. Ex.: peste o anumita valoare a cumparaturilor, oferiti ceva gratis. Oamenii sunt foarte "sensibili" la aceste "atentii" - sau, faceti un mic loc de joaca pentru copii in care parintii sa-si poata lasa copii si sa-i stie in siguranta cat timp stau in magazinul Dvs. In acest fel vor sta mai mult si vor cumpara mai mult. ideile va vor veni de la sine.

In alta ordine de idei, daca va hotarati sa demarati acest tip de afacere, parerea mea este sa gasiti un nume potrivit magazinului, un cuvant simplu, sugestiv, usor de memorat - un cuvant care in scurt timp sa devina un brand, sa fie pe buzele tuturor. Oamenilor le plac brand-urile, ei se simt bine cand pronunta acel cuvant, se simt importanti si asta va va creste vanzarile.

Dati atentie maxima detaliilor de tip: atitudine personal (poate cel mai important), uniforme (placute, vesele, prietenoase). Semnalistica din magazin sa fie clara, astfel ca orice cumparator sa gaseasca imediat raionul dorit. Anuntati din timp promotiile.

Eu cam asa as face.

Pentru a obtine o Autorizatie de Construire este necesar sa solicitati Primariei in raza teritoriala a careia se afla terenul un Certificat de Urbanism. Pentru acest prim pas trebuie sa completati un formular pe care il gasiti la Primaria respectiva la serviciul de urbanism si amenajarea teritoriului. In 30 zile de la depunerea cererii obtineti Certificatul de Urbanism (CU). Este valabil un an. Prin acest CU vi se indica si regimul de inaltime si aliniere pentru constructia pe care urmeaza sa o edificati si POT-ul si CUT-ul respective. Pe verso veti gasi bifate cateva avize pe care trebuie sa le obtineti si PAC (Proiect Autorizatie de Construire). In acest moment trebuie sa apecati la un birou de arhitectura sa va intocmeasca documentatia necesara in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire (AC) si Proiectul Tehnic (PT).

Documentatia pentru Autorizatia de Construire contine urmatoarele piese - conformart. 5 si 6 din Legea nr. 50/1991:

1. Certificatul de Urbanism
2. Dovada titlului solicitantului asupra terenului si a constructiilor (titlu de proprietate sau act de concesionare in copie legalizata)
3. Proiectul pentru autorizatia de construire in doua exemplare.
Continutul minim al acestui proiect este:
- lista si semnaturile proiectantilor - se va completa numele si calitatea proiectantilor si partea din proiect pentru care raspund
- partea scrisa:
a - memoriu tehnic pentru fiecare specialitate in parte
b - date si indicatori care caracterizeaza constructia proiectata si care sunt cuprinse in anexa la cererea de autorizare
- partea desenata
a - incadrarea interitoriu (scara 1:10000 , 1:500, 1:2000, 1:1000 - dupa caz)
b - planul de situatie al imobilelor invecinate (scara 1:2000, 1:1000, 1:500, 1:100 - dupa caz)
c - planul fundatiilor
d - planul tuturor nivelurilor
e - sectiuni care sa cuprinda:
- cota zero
- cota tuturor nivelurilor
- inaltimea acoperisurilor
- fundatia cladirilor invecinate
f - planul invelitorii
g - planurile tuturor fatadelor
h - dsfasurarea de strazi
l - proiectul de organizare al executiei lucrarilor

-Alte piese scxrise si desenate solicitate prin Certificatul de Urbanism.

Toate aceste documente formeaza dosarul PAC si se depune la Primaria pe raza teritoriala a caruia se afla terenul Dvs. In mod normal in 30 de zile trebuie sa vi se elibereze Autorizatia de Construire (AC).

Va doresc succes!

Voteaza:   0 2 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 23.04.2008, 13:11

Deoarece aveti experienta reala (sunteti de 8 ani pe aceasta piata ) si faceti dovada ca sunteti atenta la ce doresc clientii (autoservire) cred ca aveti sanse sa rezistati presiunii supermarketurilor daca va ajuta si locatia magazinului. Magazinele de cartier vor continua sa existe, dar nu oricum, ci daca vor sti sa-si fidelizeze clientii. Atentie maxima la ce doresc clientii; de la ei puteti invata mai mult decat de la orice consultant. Oare ce doresc clientii dvs.? Haideti sa vedem :
- program prelungit,
- atmosfera prietenoasa –autoservire – cum bine ati remarcat, curatenie ireprosabila, vanzatoare cu zambetul pe buze, timp redus de asteptare la casa ...
- incredere in produse (produse proaspete, de la producatori cu buna notorietate)
- produse diverse , produse care se regasesc in “cosul zilnic”
- preturi corecte

Utilizati mici trucuri : vindeti painea fara profit si veti atrage clientii in magazin castigand la vanzarea altor produse.
Foarte important este sistemul de gestiune al marfurilor : situatia stocurilor in timp real, dinamica vanzarilor pe produse etc. Pentru aceasta este obligatoriu sa investiti intr-o solutie inteligenta . SmartCash Shop in magazine alimentare cu autoservire (magazine mici, de cartier) prezinta un bun raport calitate-pret, datorita multitudinii de echipamente din gama entry level, integrate in platforma SmartCash Shop. Astfel, solutiile de automatizare a vanzarilor in magazinele alimentare mici de cartier se pot crea cu un buget de rezonabil, oferind comerciantilor mici armele necesare in lupta cu marile lanturi comerciale. Puteti gasi aceasta solutie la adresa www.magister.ro , dar analizati mai mule astfel de oferte si … negociati “dur”.
Nu uitati ca nici un fel de investitie in solutii de automatizare a vanzarilor, mobilier comercial, climatizare etc nu pot suplini un lucru simplu care practic nu costa bani: vanzatori sereviabili, cu zambetul pe buze si cu excelenta capacitate de comunicare. Cu ceva ani in urma, in perioada de inceput a comertului postrevolutionar, atunci cand in unele mici magazine / chioscuri se aflau la tejghea chiar antreprenorii (patronii), puteam sa-mi dau seama cu o probabilitate de 90% daca persoana care ma serveste este angajat sau patron . De ce oare!!!
Va doresc mult succes

Sursa: Constantin Grigoras, CISA Consulting, www.cisa.info.ro, e-mail:office@cisa.info.ro

Voteaza:   1 3 Raporteaza abuz


avatar

Gabriela Boroleanu a raspuns pe 21.04.2008, 00:13

Simpatic raspunsul d-lui Gabriela Matei, dar si profesionist.
Eu va sfatuiesc sa apelati la un arhitect ,proiectant care stiu exact ceea ce au de facut.Aveti doua posibilitati : sa angajati o firma de constructii sau sa construiti in regie proprie, Sigur ca aceasta constructie trebuie sa cuprinda :spatiul de vanzare,magazie,grupuri sanitare,vestiare,birou.Apoi sa luati in calcul si spatiul de parcare,deoarece de acesta depinde in mare masura ,numarul de clienti.
In rest bafta

Voteaza:   0 3 Raporteaza abuz


 

avatar

Gerhard Eitel a raspuns pe 21.04.2008, 12:42

sfatul meu sincer este; uitati de ideia de minimarket. In urmatorii ani veti vedea o adevarata avalansa de super- si hipermarketuri in Romania. Ca minimarket n-o sa aveti sanse decit in zone foarte slab dezvoltate ( cu putere de cumparare mica sau putina populatie) sau daca oferiti un segment de produse special ( bio, produse de nisa, etc.). La produsele comercializate pe larg riscati ca pretul dvs. de achizitie sa fie egal cu pretul de vanzare ale celor mari.
Gerhard Eitel

Voteaza:   0 3 Raporteaza abuz


avatar

Herczeg Kalman a raspuns pe 21.04.2008, 10:34

ce inseamna 260mp?spatiul total sau spatiul efectiv comercial?In primul rand trebuie sa va faceti niste calcule!De ce suma dispuneti in asa fel incat sa nu aveti nevoie de imprumuturi bancare sau de alt fel, deoarece lipsa de lichiditati va avea efect de bumerang!Daca terenul este al Dvs cu atat mai bine!pregatiti-va un plan de bataie!probabil aveti o idee si doriti ca spatiul sa reflecte in oarecare masura gustul Dvs!in primul rand sa aveti o societate comerciala!La urma sa incepeti sa obtineti autorizatiile de rigoare!Standardele care trebuiesc respectate suint stipulate prin legi si in aceasta idee un specialist in proiectari va poate da sfaturile de rigoare!sfatul meu este sa incercati la mai multi ca sa aveti de unde alege in privinta preturilor si cine stie, poate gasiti unul care va va pune in valoare mai bine planul!multa bafta!

Voteaza:   0 4 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello