Intrebare rezolvata

avatar

Se poate ataca un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cand unul din parinti a murit?

Buna ziua !

In 1997 Mama mea a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu parintii ei: 1.5 milioane.

Suma de 1 milion le-a fost data atunci si de 500 de mii sa aibe grija de ei. Bunica a murit de cativa ani si acum fratele mamei vrea si el avere. Mama nu mai are serviciu de la 35 de ani, are grija de parintii ei, fratele are pensie, omul a avut grija de viata lui.

Bunicul, acum ca sotia lui a murit, a scapat de necaz: adica nu a putut sa se miste 15 ani - paralizata, vrea acum sa dea averea baiatului pentru ca mama o sa vrea sa vanda dupa moartea lui.

Imi spuneti va rog frumos, se poate intampla ceva ?

Va multumesc din suflet !

A intrebat Nicu Popovici

Raspunsul ales

avatar

Elena Laura Herescu a raspuns pe 22.03.2010, 11:58

Buna ziua,
un contract de vanzare cu clauza de intretinere in aceasta situatie poate fi atacat numai pentru cota parte ce ar fi revenit fratelui, dupa moartea mamei sale. Cu toate acestea ,consider ca in aceasta situatie, cat timp bunica dvs nu a inaintat actiune pentru rezilierea contractului avand ca temei neindeplinirea obligatiei de intretinere, consider ca unchiul dvs( fratele mamei) nu are nici o sansa in acest sens. Ar trebui sa faca dovada ca nu s-a respectat clauza de intretinere fata de beneficiarul decedat.
Este la fel de adevarat ca alaturi de unchi, in calitate de mostenitor, va putea sta si bunicul dvs- ca si beneficiar direct al clauzei de intretinere- pentru solicitarea rezilierii contractului. Insa, ar trebui sa se dovedeasca faptul, ma repet , ca nu s-a prestat intretinerea corespunzatoare.
Avand in vedere faptul ca mama dvs a locuit cu parintii sai si toata lumea din jur( vecini, parinti etc) poate sta ca martor in proces in favoarea mamei dvs.(este de anticipat faptul ca acestia sunt primii care sa stie daca mama dvs a avut grija de parintii sai), o asemenea actiune n-ar trebui sa aiba sanse de admitere.
Mai mult, pana in acest moment, bunicul dvs nu s-a plans de lipsa de ingrijire din partea mamei dvs.
Oricum, va sfatuiesc ca pe viitor, mama dvs sa isi ia unele masuri de precautie in sensul preconstituirii de probe ( declaratii lunare de la tatal sau cand ii aduce alimente/medicamente etc) iar daca acesta refuza sa primeasca sau sa declare in scris ajutorul primit, sa le inmaneze acestuia in fata unor terte persoane care sa ateste in scris indeplinirea obligatiei de intretinere..
De asemenea, avand in vedere  timpul care a trecut de la decesul bunicii dvs , se poate constitui o aparare in instanta si pe acest aspect: lipsa de reactie a bunicului si a unchiului dvs pana in acest moment- prezumtie relativa de indepinire a obligatiei de intretinere-, faptul ca bunica nu a solicitat rezilierea contractului in timpul vietii - prezumtie relativa de indeplinire a obligatiei de intretinere-, astfel incat eventual numai pentru partea care i-ar reveni bunicului din imobil ( ca bun propriu)ar putea acesta sa intenteze actiune in instanta( adica 1/2 ).
Acceptarea mostenirii se face in termen de sase luni - va puteti lega si de acest aspect in apararea dvs (de fapt ,mama dvs, care va avea calitatea de parat)
Oricum, consider ca,daca veti avea un avocat bun, veti putea respinge cu succes eventuala cerere de reziliere a contractului de vanzare cu clauza de intretinere.intentata de unchiul si/sau bunicul dvs.

Cu stima,
avocat Herescu Laura
0722338081
avocat.herescu@gmail.com
www.avocat-consultanta.com

Voteaza:   7 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Alexandru Macarie a raspuns pe 21.03.2010, 18:37

este contract de vanzare-cumparare,legal mama dvoastra are dreptul la casa?prin contractul de vanzare - cumparare i-a fost atribuita mamei dvoastra casa,proprietar este dansa,deci poate merge sa va dea in judecata oricine nu are sanse de castig.cred ca mama dvoastra a fost in deplinatatea facultatilor mintale cand a semnat contractul.

Voteaza:   8 2 Raporteaza abuz


avatar

Mustata Liliana a raspuns pe 22.03.2010, 10:13

da, poate fi atacat de bunic prin declaratia acestuia ca nu mai este sau nu a fost ingrijit asa cum prevedea clauza; in cazul acesta insa , bunicul nu va putea dobandi decat partea lui din proprietate, partea bunicii ramanand mamei dvs pentru ca bunica a murit si nu poate nimeni ataca actul pe acea parte din proprietate.
succes!, in cazul unui proces, va vor trebui multe acte prin care sa dovediti ca ati ingrijit cei doi batrani, ca ati facut inmormantarea bunicii, e.t.c; va vor trebui nervi si putere de otel .

Voteaza:   6 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Ionel Popa a raspuns pe 21.03.2010, 21:07

Buna seara!
Actul de vanzare-cumparare daca e facut prin notariat,nu poate fi atacat decat in situatia in care nu se respecta clauza de intretinere.Dar trebuie aduse dovezi serioase in acest sens.
Asa ca puteti sta linistiti.
Tote cele bune!

Sursa: http://www.DUPLICOMGRUP.bizoo.ro

Voteaza:   6 2 Raporteaza abuz


avatar

Carmen Petrescu a raspuns pe 22.03.2010, 14:46

DA, SE POATE ATACA!!!

SUNT DESECHISE NENUMARATE ACTIUNI IN INSTANTA AVAND ACEST OBIECT.

APELATI LA UN AVOCAT.

Sursa: http://www.afacerist.ro/firma/birou_de_avocat_carmen_petrescu_2558.htm...

Voteaza:   5 1 Raporteaza abuz


avatar

Liviu Sav a raspuns pe 22.03.2010, 11:32

Orice act juridic poate fi atacat. Apelati la un avocat si prezentati-i intreaga speta. Avocatul va poate recomanda ce este de facut.

Sursa: BROKER de IDEI - http://www.BROKERdeIDEI.ro/

Voteaza:   4 2 Raporteaza abuz


avatar

Josef Wilhelm a raspuns pe 21.03.2010, 21:49

Buna ziua,


Va recomand sa tineti cont de recomandariile primite care vi se potrivesc cel mai bine.

“Toata lumea stie ca anumite lucruri sant irealizabile pana vine cineva care nu stie si le realizeaza”

Albert Einstein


Mult succes !

Sa auzim de bine! ...SA TRAIM BINE!............ar spune uniiVa doresc la toti numai ganduri pozitive!

cu stima

Josef Wilhelm

Sursa: http://www.bizoo.ro/sale_view.php?sale_id=286064

Voteaza:   5 6 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello