Intrebare rezolvata

avatar

Care-i forma cea mai avantajoasa si care e diferenta dintre PFA si I.I. ?

Nu stiu care-i diferenta intre PFA si I.I., care-i forma cea mai avantajoasa ?

A intrebat Popa Alina

Raspunsul ales

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 7.01.2010, 14:59

Conform OUG nr. 44/2008, formele de desfăşurare a activităţilor economice în mod independent şi-au schimbat denumirea din Persoane Fizice (PF), respectiv Asociaţii Familiale (AF) în:
- Persoană Fizică Autorizată (PFA)
- Întreprindere Individuală (II)
- Întreprindere Familială (IF)
Cele trei categorii de întreprinzători pot avea orice obiect de activitate cuprins în codul CAEN, mai puţin cele interzise prin legi speciale

Întreprinderile Individuale (II), un hibrid între SRL şi PFA, introduse ca noutate în legislaţia comercială românească, prin Ordonanţa 44/2008, au suscitat cel mai mare interes pentru micii întreprinzător.
Principale avantaje ale II : nu se plăteşte impozitul forfetar, se administrează prin contabilitate simplă, iar spre deosebire de PFA, poate avea mai multe domenii de activitate, poate angaja salariaţi, iar deţinătorul II poate figura, la rândul său, ca angajat al unei persoane juridice. În acelaşi timp, întreprinderea este înregistrată fiscal şi poate emite facturi.

Toate cele trei forme de organizare au aceleaşi principii de funcţionare, însă Întreprinderea Individuală beneficiază de o serie de avantaje spre deosebire de Persoana Fizică Autorizată şi Întreprinderea Familială.
Unul dintre avantajele unei II în comparaţie cu PFA sau IF este că, în eventualitatea extinderii şi dezvoltării afacerii, se poate angaja personal. De asemenea, poate avea relaţii comerciale cu alte II, PFA şi IF, precum şi cu orice persoană juridică.
O altă diferenţă majoră este aceea că II poate avea mai multe domenii de activitate pe când PFA şi IF doar activitatea pentru care s-au autorizat.
De asemenea, II şi membrii IF pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane cu care colaborează pentru efectuarea unei activităţi economice.
Însă, spre deosebire de II, în Întreprinderea Familială nu pot exista angajaţi, aceasta fiind constituită din doi sau mai mulţi membri ai unei familii, până la gradul IV de rudenie.


În termen de 15 zile de la obţinerea certificatului de înregistrare, persoanele fizice trebuie să se prezinte la Fisc, pentru declararea opţiunii privind modul de impozitare (în sistem real sau la normă de venit) şi pentru depunerea Declaraţiei 220, referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza în anul respectiv.
În cursul unui an, contribuabilii plătesc 4 tranşe trimestriale de impozit anticipat stabilit de organul fiscal, urmând ca până pe data de 15 mai a anului următor să depună Declaraţia 200 cu veniturile şi cheltuielile efectiv realizate.

Persoanele care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real vor organiza contabilitatea în partidă simplă conform Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004.
PFA, II şi IF pot ţine contabilitatea în partidă simplă, achiziţionând în acest sens, de la orice librărie, un Registru jurnal de încasări şi plăţi. Aici, se înscriu, în ordine cronologică, toate veniturile şi cheltuielile, dintr-un an. La sfârşitul anului, îşi încheie exerciţiul financiar prin stabilirea venitului brut total (încasări) şi a cheltuielilor aferente veniturilor realizate (plăţi).
La venitul impozabil rezultat se aplică o cotă de impozitare unică de 16%, obţinându-se astfel suma impozitului de plată datorat statului.
Un astfel de întreprinzător privat mai trebuie să deţină un Registru inventar, cu toate mijloacele fixe numite şi active mobilizate, precum autoturism, computer şi alte aparate pe care le utilizează în desfăşurarea activităţii.
De asemenea, mai trebuie să existe un registru unic de control, în care reprezentanţii organelor cu atribuţii de control, îşi notează concluziile rezultate în urma verificărilor

Sursa: Constant Grig; CISA Consulting, office@cisa.info.ro , www.cisa.info.ro

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello