Intrebare rezolvata

avatar

Cum se calculeaza impozitul cladirii intre doua societati ?

Intre doua societati A si B exista contract de comodat pentru un imobil. In anul 2006 firma A care detine imobilul obtine autorizatia de constructie - extindere spatiu (autorizatia expira in octombrie 2008).

Inainte de expirarea aut. firma A incheie un precontract de vanzare cumparare (neautentificat de notar) cu firma B din care rezulta ca toate drepturile ce decurg din autorizatia de constructie trec pe firma B.

In ianuarie 2009 firma A vinde catre B imobilul la valoarea contabila ramasa neamortizata (valoarea nu include modernizarea efectuata cu ocazia extinderii constructiei deoarece firma B care a suportat aceste cheltuieli nu instiinteaza firma A asupra valorii acestor cheltuieli).

Mentionez ca firma A nu are reevaluare pe imobilul existent si se impoziteaza la cota maxima. Intrebarea mea ar fi:

In cazul unui control pe impozite-taxe, cum se calculeaza impozitul pe cladiri in cazul firmei A si B ? Mai precis valoarea constructiei noi intra la plata pentru A sau B si de la ce data ?

A intrebat Tat Sanda

Raspunsul ales

avatar

Cosmin Fence a raspuns pe 30.11.2009, 12:34

Situatia pe care o expuneti este foarte ciudata. In principiu, dupa finalizarea lucrarilor de constructie-modernizare, proprietarul (in speta firma A) trebuia sa anunte la Primarie acest fapt si sa se calculeze noua valoare impozabila si implicit si noua valoare a impozitului.

In cazul unui control, cea mai mare problema o constituie inregistrarea modernizarilor, care dupa parere mea nu puteau fi contabilizate la firma B, decat ca executant, si trebuiau refacturate catre firma A. Oricum, acele sume trebuiau inregistrate la "imobilizari in curs" si inglobate in valoarea cladirii dupa receptia finala a lucrarilor pentru a se corecta cota de amortizare. Deoarece firma B a devenit proprietar abia in 2009, putea sa receptioneze lucrarea abia dupa data contractului de vanzare-cumparare. Pana la acel moment toate sumele investite trebuia sa apara cel mult la "investitii in curs".

Precontractul de vanzare-cumpare este un document de angajament si nu unul de transfer al proprietatii. Nu vad cum se puteau ceda drepturile ce decurg din autorizatia de constructie fara cedarea dreptului de proprietate. In calitate de titular al autorizatiei de constructie si al imobilului, firma A trebuia sa faca receptia finala si inregistrarea la primarie a modernizarilor (inaintea expirarii autorizatiei de constructie). Apoi cladirea putea fi vanduta catre firma B la pretul convenit (nu neaparat valoare contabila neamortizata).

Va recomand sa apelati la un jurist, deoarece in speta dvs. sunt mai multe aspecte care par dubioase: cladirea a fost modernizata, dar proprietarul nu a investit nimic, si nu cunoaste valoarea investitiei; investitorul a facut o modernizare la un imobil al carui proprietar nu era si nu avea autorizatie de constructie-modernizare; nu s-a facut receptia finala a lucrarilor in perioada de valabilitate a autorizatiei de constructie-modernizare.

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello