Intrebare rezolvata

avatar

Cum pot recupera banii imprumutati cu Contract de imprumut notarial?

Imprumutul l-am dat unei persoane fizice, fara garantii, prin Contract de imprumut notarial. Persoana nu a returnat nici o rata desi au trecut 12 luni din cele 24 cat prevede contractul.

Pe banii imprumutati a cumparat un turism nou.

A intrebat Gavril Niculina

Raspunsul ales

avatar

Lavinia Stoica a raspuns pe 9.11.2009, 09:56

Buna ziua, d-na Gavril,.
In cazul in care ati incheiat un  act de imprumut sume bani fara garantie mobiliara sau imobiliara, nu conteaza  in ce scop persoana imprumutata a folosit suma de bani primita.
Dumneavoastra aveti posibilitatea de a-l  acţiona in judecata, pe doua cai.
Prima, se numeste procedura Somatiei de plata, care este o procedura simplificată de judecata, comporta costuri mici vis a vis de taxele judiciare (in speta 39 lei taxa de timbru), si timp de realizare mult, mult mai scurt. Nu se discuta probe, martori, se solicita emiterea unei Ordonanţe de obligare la plata a paratului, respectiv a persoanei care nu a mai returnat banii imprumutati. Exista sanse bune de reusita, mai ales datorita contextului economico-finaciar instantele aproba cu o mai mare usurinta astfel de cereri decat in trecut.
In cazul in care totusi  aceasta cerere se respinge,  se poate formula o cerere de chemare in judecata pe calea dreptului comun, cu adminstrarea intregului probatoriu, martori, etc. Dezavanataje: timp indelungat, taxare la suma solicitată, posibilitatea exercitării căilor de atac, care din nou iau timp lung de realizare.
In ambele cazuri, după  ce sentinţa pronuntată este favorabilă, definitivă si investita cu formula executorie, se trimite la executorul judecătoresc si acesta are in sarcina recuperarea sumei ce reprezintă debitul. Aici ar putea sa foloseasca informatiile legate de bunurile care le detine debitorul dumneavoastră, eventualele venituri pe care le realizeaza.
O intrebare, pentru a putea da un raspuns complet valabil: Există în cadrul contractului de împrumut menţionată fraza: "Neplata unei rate duce la exigibilitatea întregii creanţe?"
Va doresc mult succes.
Pentru informatii suplimentare puteti sa ma sunati la nr. de telefon 0741 587070.

Cu stima, av. Stoica Lavinia

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Carmen Petrescu a raspuns pe 9.11.2009, 15:06

Va trebui sa deschideti o actiune in instanta.
Luati legatura cu un avocat, va va explica tot ceea ce trebuie facut, si, chiar se va putea ocupa acesta de actiunea dvs. astfel incat, daca timpul nu va permite, nu va veti mai prezenta dvs. in instanta.

Daca doriti ma puteti contacta.

Sursa: http://www.cabineteparticulare.ro/avocatura/detalii_cabinet_avocatura-...

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


avatar

Herczeg Kalman a raspuns pe 9.11.2009, 07:07

Neaparat vorbiti cu un avocat!Doar pe cale legala aveti sanse mai ales ca aveti si un contract!bafta

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello