Intrebare rezolvata

avatar

Ce registre contabile, program de contabilitate trebuie pentru un AF ?

AF are un salariat, ce registre contabile trebuie intocmite? Am nevoie de un program de contabilitate? Care este diferenta dintre PF si AF in intocmirea contabilitatii ?

A intrebat Dan Andrada

Raspunsul ales

avatar

Camelia Bercea a raspuns pe 15.09.2009, 18:37

     In MO 642/16.07.2004 gasiti "Norme metodologice din 08.07.2004 privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla...." Va va ajuta sa intelegeti ce documente va trebuie, cum trebuie completate , cum trebuie sa calculati impozitul pe venit 16% etc.
Ca o sinteza , documente contabile necesare sunt: registru de incasari si plati, registru inventar, registru control, fisa de operatiuni diverse, fisa mijloacelor fixe , jurnale vz.-cumparari (daca sunteti platitor de TVA), facturi , chitante (daca colaborati DOAR cu perosane juridice)
.Membrii de familie din asociatie nu se angajeaza, se inregistreaza la Casa de Pensii pe baza unei declaratii de asigurare , cf.L19/2000:
(1)Persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV ( pct. c)membri ai asociatiei familiale)
si V care au cel putin vârsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrarii în situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare. La Casa de Sanatate va inregistrati pe baza de contract iar la somaj este optional.
In situatia in care NU sunt membri ai asociatiei familiale ,"intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca"
Pentru evidenta in partida simpla care este identica pentru AF,PFA,II (intreprindere individuala) nu este nevoie de un program de contabilitate, se poate tine cu ajutorul registrului de incasari si plati care se completeaza in ordine cronologica cu incasarile si platile efectuate.In cazul in care aveti cheltuieli nedeductibile atunci vor fi folosite fisele de operatiuni diverse...Oricum , pentru usurinta se poate folosi si un program de contabilitate.

Referitor la PFA,AF ,II au mai fost raspunsuri la intrebari asemanatoare.

  
  


Sursa: Exp.cont. Bercea Camelia www.expcontfisc.aaz.ro

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Liviu Sav a raspuns pe 15.09.2009, 11:07

Din punct de vedere al contabilitatii nu este nici o deosebire intre AF si PFA

Sursa: InfoCredit - http://www.BROKERdeBANI.ro

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


avatar

DML - Cabinet Individual Expert Contabil Contabil a raspuns pe 15.09.2009, 10:53

la AF iti trebuie:
- registrul de incasari si plati
- registrul inventar
- registrul unic de control

nu ai nevoie de program de conta.

Sursa: http://www.contacafe.ro/

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello