Intrebare rezolvata

avatar

Cat ma costa infintarea unei asociati, fundatii nonprofit?

Ce conditi trebuie sa indeplinesc? Pot sa imi tin eu contablilitatea sau am nevoie de un contabil autorizat?

A intrebat Gianina-rahela Matias

Raspunsul ales

avatar

Mihai Danaila a raspuns pe 21.07.2009, 22:13

In primul rand trebuie sa hotarati ce forma doriti, pentru ca costurile difera.
Forma simpla  -taxe notariale

PROCEDURA DE ÎNFIINŢARE A UNUI ONG /ASOCIATIE-FUNDATIE - ghid oferit de  JURISTNET.

PROCEDURA DE PARCURS CONSTITUIRE ONG

ETAPA I. DOVADA DISPONIBILITĂŢII

- Obţinerea dovezii de disponibilitate a denumirii;
Se va adresa o cerere catre Ministerul Justiţiei – Directia pentru Relatii cu Publicul si Evidenta ONG  (Str.Apollodor 17, sector 5, Bucureşti, Tel. 0213124023 care eliberează dovada disponibilităţii denumirii).
- Cererea va fi însoţită de o chitanţă în original care să ateste plata sumei de  5 Ron  în contul 20360150, plata o puteti face la Trezoreria locala, nu este nevoie sa va deplasati la Bucuresti- Raspunsul vine in circa 30 de zile.

DATE PENTRU REZERVARE DISPONIBILITATE:
MINISTERUL JUSTITIEI
STR. APOLODOR NR.17, Sector nr.5
COMPARTIMENUL EVIDENŢA ONG

TEL 021 314 4400 INT. 2251
TAXA DE DISPONIBILITATE - 5 LEI
CONT M.J:  20360150

ETAPA A II- A.  REDACTAREA ACTELOR  CONSTITUTIVE
      - ELABORARE ACT CONSTITUTIV - 6 EXEMPLARE ORIGINALE
     -  STATUT – 6 EXEMPLARE ORIGINALE
   -   NUMIRE CENZOR, PRESEDINTE, ORGANE DE CONDUCERE ETC

Asociaţia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.(este forma de onrg cea mai des intalnita).
Fundaţia este subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unor colectivităţi.
Pentru a obţine personalitate juridică, conform O.G. nr. 26/2000, publicată în M.O. nr. 39/31.01.2000 şi Legea nr. 246/2005 publicată în M.O. nr. 656/25.07.2005 reglementează  procedura de înfiinţare a unei organizaţii nonprofit, structurată pe următoarele etape:


1. Elaborarea statutului organizaţiei nonprofit;

2. Elaborarea actului constitutiv si hotararea de constituire;

3. Autentificarea în faţa notarului public a statutului şi actului constitutiv sau atestarea lor de către un avocat.

ETAPA A III- A.  INREGISTRAREA ASOCIAȚIEI

- Se depune cererea de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, la grefa Judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială urmează să îşi aibă sediul ong;
Cererea va fi însoţită de următoarele documente:
- Actul constitutiv -  2 ORIGINALE, 6 COPII ;
- Statutul - 2 ORIGINALE, 6 COPII;
- Acte doveditoare ale sediului (actul de proprietate, daca unul din membri asociati pune la dispoziție propria proprietate, Contract de închiriere sau contract de comodat, extras CF nu mai vechi de 30 de zile.
- Patrimoniul inițial, în valoare de cel puțin un  salariu minim pe economie la data constituirii asociației, ex: azi 600 Ron
- Dovada disponibilităţii denumirii eliberată de Ministerul Justiţiei sau, după caz, refuzul motivat al eliberării acesteia.
Chitanță cu dovada achitării  taxei judiciare de timbru de 19 lei, aferentă înscrierii şi a unui timbru judiciar în valoare 0,30 bani.

Daca v-am fost de folos, va asteptam si pe viitor, iar daca considerati ca va putem sprijini, biroul nostru de consultanta  va sta la dispozitie.

Cu stima,
C.J. Mihai Danaila
http://www.juristnet.ro

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 21.07.2009, 19:40

Buna ziua
Cheltuielile de constituire sunt de circa 300 lei . La aceasta se adauga patrimoniul , aport care poate fi si 100% in natura ( dar cu documentare pret si provenienta)
Privind contabilitatea - aveti nevoie de contabil autorizat ( exista cateva spete in care se poate tine contabilitate in partida simpla dar nu stiu daca este cazul si la dumneavoastra)

Daca doriti sa va furnizez un Ghid de infiintare (pas cu pas), puteti sa-mi adresati solicitarea pe adresa de e-mail (de mai jos)

Sursa: CISA Consulting Bacau; http://www.cisa.info.ro ; e-mail:office@cisa.info.ro

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello