Intrebare rezolvata

avatar

Cum fac NIR-UL pentru produsele consumabile cu adaos ?

Buna ziua!
Am un salon de infrumusetare si mai nou am decis sa fac eu la punctul de lucru NIR-ul si bonurile de consum ( pana acum le tinea contabila dar le facea destul de tarziu si cu aproximatie in cazul bonurilor de consum pentru ca nu avea de unde sa stie ce produse s-au consumat).
Am 2 nelamuriri pe care va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns corect :
1. La vopsele-le de la coafor, ele normal fiind consumabile intra la consum, pretul de intrare fiind 30 Ron fara tva insa pretul de iesire nu este acelasi, avand un adaos ( 60 Ron cu tva).
Este normal pe Nir sa ai consumabil cu adaos ? Cum mai fac atunci bonul de consum care normal va fi la pretul de intrare? Ca sa intelege-ti mai usor ce vreau sa spun va dau un exemplu : Primesc marfa vopsea la pretul de 30 Ron fara tva/tub, pretul unui tub intreg in salon la un vopsit calculandu-se la 60 Ron (10 gr = 6 Ron, un tub are 60 ml) pe langa vopsea pe bon se pune si manopera vopsit + spalat +tratatament, coafat...etc. Pe bon de consum cand il inregistrez intr-un program special de gestiune intra cu pretul lui normal de intrare, fara adaos.  Gresesc modul in care le inregistrez, ar trebuii sa fac Nir fara adaos sau cum ar trebuii sa procedez?

2. Am firma (srl) de aproape 3 ani, la inceput nu mi-am dat seama si am ales platitoare de tva, acum as vrea sa trec la neplatitoare, problema este ca am un stoc si o investitie in aparatura si mobilier destul de mare, trebuie sa platesc TVA pentru ele?

A intrebat Andreea Stoica

Raspunsul ales

avatar

Camelia Bercea a raspuns pe 4.03.2013, 09:32

In situatia Dvs. aveti doua variante de inregistrare:
var.1 (utilizata de contabila Dvs.pana acum) Cosiderati ca materialele pe care le folositi sunt o marfa pe care o vindeti clientului (intocmiti NIR cu adaos) care vine la Dvs. sa-i faceti o prestare servicii cu materialul clientului  -vopsit, coafat etc.In acest caz nu mai intocmiti bon de consum deoarece iesirea din gestiune s-a facut prin vanzarea produsului. Pretul serviciului prestat de Dvs.va cuprinde tot ceea ce ati consumat (energie, caldura, manopera etc) mai putin materialele pe care le-ati vandut deja ca marfa (cu adaos)
var.2 (mai corecta, in opinia mea) Intocmiti NIR fara adaos , doar la pretul de achizitie (fara TVA) iar in momentul in care le consumati intocmiti bon de consum (la pret de achizitie fara TVA) . In acest caz pretul serviciului prestat de Dvs. va include tot ceea ce ati consumat (materiale, energie , caldura , manopera etc)

Daca doriti sa deveniti neplatitor de TVA, va trebui ca in ultimul decont de TVA sa se inregistreze ajustari de TVA  (TVA -ul dedus la stocurile neutilizate si mijloacele fixe mai noi de 5 ani se va colecta si declara pentru plata la stat).

Exp.Cont/Cons.fiscal Camelia Bercea http://www.bizoo.ro/firma/expcontfisc

Voteaza:   3 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Protect Gal a raspuns pe 4.03.2013, 07:49

Buna ziua!
NIR-ul are mai multe rubrici: pret achizitie, ad. comercial, pret de vanzare etc. Toate rubricile trebuiesc completate. Nu inteleg unde este nelamurirea?
2.Mergeti la finante si faceti cerere de la platitor la neplatitor de TVA,
3.Angajati un contabil nu o persoana care se crede contabil si care sa faca astea. Dvs ocupati-va de salon.

Voteaza:   5 0 Raporteaza abuz


avatar

Activ Sorf Consulting a raspuns pe 4.03.2013, 11:29

1.Folositi formularul de NIR (cod 14-3-1/aA Modelul i in excel il gasiti la https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtfHccr1DK1edEpGQ0tPNXZrd...

Punanad adaos la consumabile, acestea sunt tratate ca si cum ar fi marfuri vandute en-detail , si, de accea trebuie trecut adaosul in NIR

2. Daca in fisa de platitor de la ANAF sau in balanta contabila aveti tva de plata, acesta trebuie achitat .Daca aveti TVA de recuperat, mai mare de 5000 de lei , puteti solicita rambursarea lui. In acest caz , e posibil sa aveti un control de fond .

Sursa: http://floresor.blogspot.ro/2011/08/model-de-nir-si-notiune.html

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz


 

avatar

Cristian Plopianu a raspuns pe 4.03.2013, 21:53

NIR se face la bunurile supuse revanzarii, dvs aveti ca activitate servicii catre persoane fizice(populatie) si trebuie sa utilizati conturile 332 Servicii in curs de executie care se descarca in contul 712 si trebuie sa alcatuiti valoarea la cost de productie avand in vedre procesul tehnologic care trebuie parcurs deoarece sunt diferente intre un serviciu prestat de tuns si un vopsit dar daca aveti stabilit tuns scurt sau lung vopsit etc este clar ca aveti si o gestiune, altfel se aplica metoda inventarului intermitentiar cheltuiala se inregistreaza direct in contul 602Cheltuieli cu materialele consumabile,Acesta operatie se face la inceputul luni si la sfarsitul luni si are efect ca si la productia neterminata, contul 602 reprezinta stocul de materiale.
Ati ingreunat situatia declarand optiunea platitor de TVA iar acum daca va dati neplatitor trebuie sa efectuatii ajustarea la bunurile de capital, dar chiar daca trebuie sa platiti TVA ganditiva ca va micsorati preturile la prestarea de serviciu.

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello