Intrebare rezolvata

avatar

Am un SRL platitor de tva si vreau sa devin neplatitor. Pot?

Ce se intimpla cu tva-ul dedus anul trecut? Contabila mea a spus ca trebuie sa platesc tva-ul aferent stocului de marfa.

A intrebat Olimpia Pirvuta

Raspunsul ales

avatar

Cristian Plopianu a raspuns pe 4.01.2013, 17:36

La scoaterea din evidenta ca platitor de TVA se efectuaza operatiunea de ajustare atata a bunurilor de capital cat si a stocului de marfa exeistent , cu alte cuvinte stocul care are TVA inclus chiar daca nu sa vandut TVA aferenta se face colectata.
TVA colectat se inregistreaza in ultimul decont pe care al intocmiti iar daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila atunci aveti TVA de plata.
Daca ati iesit lunar pe TVA de rambursat atuni faceti TVA aferent stocului scadeti TVA de rambursat din decont si mai scadeti si TVA dedecutibil din perioada si atunci vedeti daca aveti sau nu de plata.
Puneti contabila sa faca aceste inregistrari si vedeti ce iese dar daca cifra de afacere nu este peste 60.000 euro nu cred ca e bine sa stati platitor de TVA deoarece de la 1 ianuarie 2013 se introduce TVA deductibil la plata si TVA colectata la incasare si cum dvs mai luati marfa si cu plata la termen o sa iesiti mai mult de plata decat de rambursat.

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Tudor Panait a raspuns pe 4.01.2013, 08:31

nu platiti tva la o marfa pe care nu ati vanduto,mergeti la finante si va documentati nu toti contabilii stiu acest lucru.
avand marfa pe stoc nu aveti de ce sa platiti

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


avatar

Emil Sorescu a raspuns pe 4.01.2013, 09:59

Puteti .Pentru marfa nevanduta nu se plateste tva . TVA se plateste de la data vanzarii .Ati primit raspunsuri corecte
Solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă (luna sau trimestrul)..Se depune la organul fiscal competent formularul 096 „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condiţiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153”

Sursa: http://www.cabinetexpert.ro/2012-09-27/optiunea-de-renuntare-la-calita...

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


 

avatar

Camelia Bercea a raspuns pe 4.01.2013, 13:37

Conform Codului Fiscal:
ART. 148 Ajustarea taxei deductibile în cazul achiziţiilor de servicii şi bunuri, altele decât bunurile de capital
În condiţiile în care regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine nu se aplică, deducerea iniţială se ajustează în următoarele cazuri:
...
c) persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.

ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
...
(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):
a) pe o perioadă de 5 ani, pentru bunurile de capital achiziţionate sau fabricate, altele decât cele prevăzute la lit. b);
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

In consecinta, va trebui sa faceti ajustarea TVA-ului dedus pana la data inregistrarii ca neplatitor de TVA  care poate determina , in functie de situatia pe care o aveti Dvs. in contabilitate (stocuri, bunuri de capital , servicii neutilizate etc.) un TVA de plata sau nu. in situatia in care din ajustarea TVA reiese un TVA de plata , acesta va trebui achitat pana in 25 ale lunii urmatoare lunii in care ati devenit neplatitor de TVA.
Deci , contabila Dvs. are dreptate....

Expert contabil/Consultant fiscal Ec.Camelia Bercea www.expcontfisc.aaz.ro

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


avatar

Ec. mst. jurist Chirila Minodora Olga a raspuns pe 4.01.2013, 09:44

Administratorul are OBLIGATIA sa ceara indrumare la FINANTE nu CONTABILULUI< el stie ce doreste sa faca, exista serviciul METODOLOGIE care va indruma conform legislatiei inclusiv pasii primari de facturare-acte primare.  
ECONOMISTULmai putin  CONTABILUL are obligatia sa PREZINTE , sa reflecte, sa vizeze  conform documentelor  justificative contabile intocmite de altii  ( ERORILE administratorului, gestionarului si sa le indrepte daca e cazul )situatia firmei nu sa va invete sa nu platiti sau sa nu colectati.  ECONOMISTUL nu este CONSULTANTUL FISCAL< JURISTUL dvs. si nu raspunde penal de ce face administratorul (decizii interne transmise departamentului de contabilitate).
Fiecare salariat trebuie sa aiba pregatirea corespunzatoare postului nu CONTABILUL face cursuri profesionale cu ei !!!

daca nu cunosti LEGEA CONTABILITATII de ce esti ADMINISTRATOR/manager  de FIRMA ?

LEGEA INTERZICE nu OMUL !!!!!

Voteaza:   2 4 Raporteaza abuz


avatar

Müller Michael a raspuns pe 4.01.2013, 10:23

Daca marfa este in stoc,nevinduta,ce tva sa platiti!? Succes

Voteaza:   0 2 Raporteaza abuz


avatar

Sorin Bologa a raspuns pe 3.01.2013, 21:41

Daca aveti contabila ce ne mai intrebati pe noi?
E o intrebare prea banala!
E corect ce v-a spus!

Voteaza:   1 4 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello