Intrebare rezolvata

avatar

Ce se intelelge prin contract de munca prin conventie ?

Buna ziua,

Am deschis o societate de constructii si vreau sa angajez doi muncitori dar as mai avea nevoie de inca doi dar nu tot timpul. Exista o posibilitate in care sa lucrez cu ei fara sa ii angajez dar sa fiu legal .

Multumesc anticipat.

A intrebat Izot Victor Victor

Raspunsul ales

avatar

Benone Burza Alina Ristea a raspuns pe 17.12.2008, 00:26

Stimate domn Victor,
In linkul de mai jos gasiti tot ce doriti referitor la contractul de munca prin conventie.

http://birou-avocat.com/forum-juridice/index.php?topic=2.0

Va doresc mult succes!!!

Sursa:   http://www.texline.eu

Voteaza:   5 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Carmen Petrescu a raspuns pe 17.12.2008, 10:49

Da exista!
Incheiati cu acele persoane un contract de colaborare pe timp limitat, sau un contract de prestari servicii strict pentru activitatile in care aveti nevoie de acestia specificand in mod clar conditiile si timpul de lucru, plata si modalitatea de plata a serviciilor efectuate, precum si enumerarea exacta a lucrarilor ce trebuie efectuate de catre acestia.

Sursa: http://www.topavocat.ro/cabinet/79-Carmen-Petrescu

Voteaza:   5 0 Raporteaza abuz


avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 18.12.2008, 20:22

Buna ziua,

Va pun la dispozitie mai jos un articol foarte bine documentat privind conventiile civile

In sensul in care intrebati dvs. aceste conventii civile au fost eliminate , dar , atentie , incepand cu 2009 ele vor fi iarasi permise.

Conventiile civile - aspecte utile teoretice si practice
Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
Publicat la: 25 Noiembrie 2008
Exista mai multe acte normative speciale care prevad expres prestarea muncii in baza conventiilor civile, denumite si contracte de colaborare.
1. Posibilitatea legala expresa de prestare a muncii pe baza de conventii civile

Exista mai multe acte normative speciale care prevad expres prestarea muncii in baza conventiilor civile, denumite si „contracte de colaborare”1.
Acestea au in vedere persoanele autorizate, „potrivit legii” sa desfasoare o activitate independenta2:
a) „comerciantii” - care dobandesc autorizarea in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale3,
b) „necomerciantii” - care sunt autorizati de diferite ministere pentru a desfasura activitati reglementate de legi speciale, activitati ce intra in categoria faptelor de natura civila, gen in raport cu faptele de comert si care sunt cunoscute sub denumirea de meserii sau profesii cu drept de libera practica – cele desfasurate de medici, stomatologi, avocati, consilieri juridici, notari, arhitecti etc.

2. Alte cazuri in care munca se poate presta pe baza de conventii civile - nereglementate expres
Plecand de la art. 1470 din Codul civil4 potrivit caruia situatia in care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul reprezinta o locatiune de lucrari, exista inca discutii cu privire la posibilitatea incheierii conventiilor civile in situatiile nereglementate expres.
Problema este inca de actualitate si a fost, solutionata doctrinar5 astfel: “chiar daca dispozitiile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca6 care reglementau conventiile civile de prestari servicii, au fost abrogate, iar art. 101 din Codul muncii7 a fost modificat, in sensul ca nu se mai prevede o durata minima a contractelor cu timp partial, exista inca unele situatii in care aceste contracte (conventii) reprezinta singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitati profesionale.”
Astfel de contracte (conventii) civile pot fi incheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activitati8:
• ce au un caracter ocazional (de circumstanta);
• exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia;
• se realizeaza uno ictu (dintr-o data).

Existenta oricarui element din cele mentionate ne arata ca suntem in afara unui raport de munca, deci ca se poate incheia o conventie civila.

Aceste criterii trebuie sa ne ghideze pentru a afla daca putem sau nu fi in prezenta legala a unor conventii civile.

3. Precizari utile
Daca a fot incheiata o conventie civila pentru a se ocoli incheierea unui contract de munca, persoana interesata poate solicita instantei obligarea incheierii retroactiva a unui contract de munca pentru perioada vizata – cu toate consecintele ce decurg de aici9.

Atragem atentia ca in cazul conventiilor civile incheiate cu respectarea criteriilor mentionate nu mai au relevanta urmatoarele:
a) durata prestatiei;
b) faptul ca activitatea prestata este aceeasi cu activitatea de baza a angajatorului, reprezentand cel putin jumatate din norma intreaga de munca;
c) faptul ca activitatea se presteaza in urma deciziei angajatorului de a externaliza o activitate in urma fractionarii volumului de munca corespunzator unui post cu norma intreaga.

Aceste aspecte aveau relevanta inainte de abrogarea dispozitiilor care reglementau conventiile civile de prestari servicii din
Legea nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca. [A se vedea in acest sens pct. 26-28 din Procedura de inregistrare a contractelor individuale de munca si modul de tinere a evidentei muncii prestate de salariatii angajatorilor prevazuti la art. 8 din Legea nr. 130/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de inregistrare si evidenta a conventiilor civile de prestari de servicii, aprobata prin Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 747/199910].

Sursa: CISA Consulting, http://www.cisa.info.ro e-mail:office@cisa.info.ro

Voteaza:   4 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello