Intrebare rezolvata

avatar

In calitate de PFA, plata contributiilor sociale (pensie, sanatate etc.) este obligatorie ?

Doresc sa imi fac PFA (fara angajati) si as dori sa stiu daca voi fi obligata la plata contributiilor la pensie, sanatate (momentan sunt doar in sistemul de sanatate ca autoasigurat fara venituri), iar daca da, cum se calculeaza acestea in cazul in care venitul anual estimat va fi minim ?

Va multumesc anticipat !
Mazare Diana.

A intrebat Mazare Diana

Raspunsul ales

avatar

Cornelia Alexandru a raspuns pe 23.01.2012, 14:18

Obligatoriu minim 222 Ron lunar! Mult noroc! Doamne ajuta !

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Capet Luci a raspuns pe 23.01.2012, 12:15

ORICE TIP DE VENITURI ESTE SUPUS PLĂŢII CAS, CASS.PENTRU PRIMUL AN ÎN CARE ESTIMAŢI VENIT MINIM SE IA ÎN CALCUL CA VALOARE A 5 SALARII MEDII BRUTE PE ECONOMIE, IAR DUPĂ ACEEA ÎN FUNCŢIE DE VENITUL REALIZAT DAR NU MAI PUŢIN DECÂT CELE 5 SALARII.

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz


avatar

Sorin Bologa a raspuns pe 23.01.2012, 12:54

da, sunt obligatorii; cautati aici s-au postat numeroase raspunsuri referitoare la obligatiile PFA

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz


 

avatar

Activ Sorf Consulting a raspuns pe 23.01.2012, 14:43

Da trebuie persoană fizică autorizată trebuie să depună o serie de documente şi la Casa de Pensii şi la cea de Sănătate pentru asigurarea în sistemul public de pensii şi, respectiv, de sănătate.

Astfel, la Casa de Pensii Judeţeana, dosarul va conţine declaraţia de asigurare, copia după actul de identitate, copia după Certificatul de înregistrare sau Autorizaţie de funcţionare şi o copie a carnetului de muncă.
Persoanele fizice autorizate sunt obligate să întocmească şi să depună Declaraţia individuală de asigurare în temen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă;
• Persoanele fizice autorizate care au şi contract de muncă, nu au obligaţia să declare şi să plătească CAS;
• Suma asigurată este stabilită de asigurat prin declaraţia individuală de asigurare, dar aceasta nu poate fi mai mică decât suma reprezentând 35% din salariul mediu brut pe economie şi nici mai mare decât suma reprezentând de 5 ori salariul mediu brut pe economie, şi anume, poate fi orice suma cuprinsă în intervalul 741 lei-10.585 lei.
Contribuţia asigurări sănătate 5.5%.Baza de impunere şi termenele de plată sunt aceleaşi ca şi cele aferente impozitului pe venit.Contribuţia nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe tară, lunar. Salariul minim brut pe ţara pentru anul 2012este de 700 lei.
Mai trebuie sa platit si impozit pe venit (16% cu reţinere şi declarare la sursă)

Sursa: http://floresor.blogspot.com/2011/04/despre-pfa.html

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello