Intrebare rezolvata

avatar

Cati bani mi-ar trebui pentru a deschide o mini ferna de porcine ?

As vrea sa deschid o miniferma de porcine cam 50 de bucati.

A intrebat Adrian Ionut

Raspunsul ales

avatar

Sorin Bologa a raspuns pe 16.10.2011, 22:58

dvs. aveti nevoie de un studiu de fezabilitate in adevarul sens al cuvantului;luati legatura cu un consultant care a intocmit studii de fezabilitate.
Sunt multe variante in joc; spatiul, aprobarile, tipul de animale, etc,etc.

Voteaza:   2 1 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Gheorghe Serbanescu a raspuns pe 23.10.2011, 10:25

Trebuie sa aduceti amanunte despre profilul dorit(ce fel de animale...)

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


avatar

Tampa Maria Geta a raspuns pe 19.10.2011, 12:45

Buna ziua mult depinde de dvs de cati bani dispuneti dar in prima faza am sa va arat cateva probleme legate de alimentatie si costuri
Costul furajului

"Cele mai mari cheltuieli în fermele de porci sunt cele cu asigurarea bazei furajere. Astfel, calculând ponderea procentuală a costului furajului - considerând costul total de producţie ca fiind de 100% - vom ajunge la 65-75% pentru fiecare kilogram de carne vândută. Evident că această pondere depinde şi de celelalte elemente ce alcătuiesc structura costului dar este clar că cei mai mulţi bani se duc pe furaje.

În consecinţă, dacă alimentaţie porcului costă atât de mult, fermierii ar trebui să-şi pună câteva întrebări, de al căror răspuns ar putea să depindă la economii financiare însemnate. Iată numai câteva exemple de astfel: • Care este preţul la care se pot cumpăra (sau produce) furajele? • Care este raportul calitate - preţ în cazul cumpărării şi/sau producerii furajului? • Care este ponderea furajului proteic în raţii şi cât costă acesta? • Care este ponderea concentratului sau premixului în structura raţiei şi cum influenţează aceasta costul unui kg de furaj finit?

Care este consumul real de furaje din fermă per animal? • Care este nivelul pierderilor de furaje în fermă, ştiut fiind faptul că o anumită parte din furajul cumpărat nu va ajunge să fie consumat de animal - uneori peste 10%? • Câte kg de furaj se consumă în fermă pentru fiecare kg de carne vândută?

Costurile financiare

În cazul fermelor comerciale ce funcţionează după principiile economiei de piaţă, în structura costului producerii fiecărui porc (sau kg de carne...) intră şi cheltuielile financiare, respectiv: taxele, impozitele, dobânzile bancare, amortismentul clădirilor, utilajelor etc. Nivelul acestora poate fi foarte diferit de la o fermă la alta dar, pentru simplificarea calculelor, putem să îl considerăm ca fiind de 10%.

Evident că şi acest element de cost poate fi ţinut sub control mai ales dacă este vorba de alegerea băncilor, în funcţie de condiţiile de creditare pe care aceste le oferă. La noi, datorită nivelului modest de finanţare a creşterii animalelor prin credite bancare, dar şi a dobânzilor relativ mari, puţini fermieri apelează la astfel de surse de capital. Pe de altă parte, plata dărilor către stDar oportunitatea de a ridica o ferma de porci este mult conditionata de folosirea unor tehnologii de crestere si genetice moderne. Daca vorbim de o afacere in regim greenfield, adica de la zero, se pot lua in calcul costuri aproximative de 4.500 euro/cap scroafa, in situatia desfasurarii unui ciclu complet de reproductie – finisare, sau de 350 euro/cap de porc gras in cazul fermelor de ingrasare.
Costurile sunt calculate in raport cu valoarea constructiei si a tehnogologiei necesare. “In ceea ce priveste compartimentarea cladirilor, aceasta trebuie sa tina cont de fluxul de productie si este reglementata de legislatia UE prin ordinul 25/2006 al ANSVSA. Aceasta prevede exact dimensionarea spatiilor de cazare si exploatare in functie de standardele minime de bunastare si protectie a porcinelor”, ne-a spus Catalin Lapuste, director general Belcrin.

Foarte important de stiut pentru inceperea afacerii este alegerea locatiei, ca in multe afaceri in zootehnie si agricultura, de altfel. Ca atare, inainte de a cumpara terenul tineti seama de faptul ca distanta minima de orice locuinta trebuie sa fie de 500 metri.
La investitia initiala se mai adauga costul cu animalele, in medie o scrofita parinte valorand 250 euro iar un purcel de 25 kg aproximativ 50 euro. “Pentru a deveni competitiv, proaspatul fermier trebuie sa fie in masura sa mai asigure furaj de calitate si un management calificat. De cele mai multe ori calitatea managementului influenteaza major performantele sau contraperformantele obtinute”, a mai spus Lapuste.
Statul acorda subventii conform sistemului de clasificare a carcaselor EUROP, unde E este clasa cu cel mai mare procent de carne in carcasa iar P clasa cu cel mai mic. Astfel, fermierii primesc 120 lei/porc subventie pentru clasa E si 100 lei pentru clasa U, restul neincadrandu-se la nici o subventie. Se mai acorda si subventii in valoare de 150 lei/cap pentru scrofite primipare (n.r. la prima fatare), cumparate doar din ferme de hibridare autorizate.

Viitorii fermieri pot accesa bani europeni prin scrierea si depunerea unui proiect in baza masurii 121 a FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala). Partea nerambursabila este de 50% din valoarea proiectului, dar poate fi majorata daca actionarul unic al societatii are sub 40 de ani sau daca ferma va fi ridicata intr-o zona defavorizata.
Trebuie insa sa va ganditi bine pentru a constituii o ferma deoarece avem boala de pesta porcina

Nu scapam de pesta porcina
Ramane, insa, o mare problema. Pesta Porcina Clasica este boala care impiedica producatorii sa exporte din cauza numeroaselor focare ce au aparut in trecut. Este o boala ce nu afecteaza omul, dar care decimeaza efectivele de suine
Romania nu este singura tara afectata de ea. Bulgaria are focare, unul descoperit chiar recent, Germania la fel. In ultimul caz, izolarea se face pe regiuni iar in momentul focarului se inchid livrarile doar dintr-o anumita regiune, comertul intracomunitar nefiind afectat. “Crescatorul roman de porc si-a permis un zambet cand a citit primele randuri ale stirii ca de la 1 ianuarie 2010 va putea exporta carne proaspata, insa a fost nevoit sa si-l retina spre final cand a inteles ca de fapt el ramane doar un subiect pasiv, colateral. De fapt, prima zi a anului 2010 va permite exportarea produselor din carne de porc obtinute numai in sistem lohn, ceea ce inseamna ca materia prima, carnea folosita la procesare, sa provina din piata UE si nu autohtona”, ne-a clarificat Catalin Lapuste.
Acesta mai sustine ca, daca urmatorul pas pana la ridicarea totala a interdictiei este prea mare, mecanismul firesc de piata ii va afecta si mai tare pe producatori, procesatorii din Romania preferand sa cumpere carcase din import.

O alta problema e ca subventionarea directa va inceta la sfarsitul anului din cauza respectarii principiilor concurentei loiale la nivelul pietei UE. “Insa despre ce concurenta loiala poate fi vorba cand Romania nu are dreptul sa exporte carne produsa local?! Cu o productie oricum mult subdimensionata fata de necesarul de consum, sectorul de crestere a porcului risca o depreciere severa mai ales in situatia in care principalul beneficiar, industria de procesare, este tentat de piata potentiala a exportului, piata ce poate fi accesata numai prin prelucrarea carcasei din import”,
Un porc se vinde cu 7-8 lei kg in viu, ceea ce inseamna in jur de 750 de lei pentru un exemplar de 100 kg. Ca sa ajunga la aceasta greutate, un purcel de 30 kg are nevoie de 4 luni si de cca 200 kg de furaj.

Pe langa furaj, care costa in jur de 1 leu/kg, mai sunt si alte cheltuieli (apa, vaccin, dezinfectie, incalzire), dar, una peste alta, un porc poate aduce dupa vanzare un profit de cateva sute de lei. Ceea ce, pentru o ferma cu 100 de capete, inseamna cateva zeci de mii de lei pe an – un venit multumitor pentru o afacere de familie. Mai ales ca acest venit creste proportional daca se opteaza pentru cresterea unui numar mai mare de animale, cu un volum de munca relativ similar .

Important! Persoanele care cresc pana la trei porci, pentru consum propriu, nu sunt obligate sa obtina avize din partea autoritatilor. Persoanele care cresc pana la 20 de porci ii pot comercializa numai in interiorul comunelor. Proprietarii microfermelor care cuprind pana la 100 de porci si ai marilor ferme trebuie sa obtina de la Directia Sanitar-Veterinara avizele de functionare si sa respecte normele de biosecuritate impuse de UE.

Afacerea incepe cu achizitionarea de grasuni…
…la greutatea medie de 30 kg/cap. Se recomanda grasuni metisi intre scroafe F1 (Landrace x Marele Alb) cu vieri dintr-o rasa de carne (Duroc sau Hampshire). Procurarea lor se va face numai de la ferme specializate, in nici un caz din targuri, piete sau de pe plan local.

Cresterea are loc intr-un grajd cu o singura incapere, cu trei boxe de dimensiuni reduse, care poate avea si padocuri, in care se pot caza 35 capete grasuni pe serie.

O serie inseamna 125 de zile, adica perioada necesara atingerii greutatii de 105 kg, cu un spor mediu zilnic de 0,6 kg. Durata unui ciclu de productie este de 131 zile si cuprinde perioada de ingrasare (125 zile), perioada de depopulare-livrare (una zi) si perioada de dezinfectie (5 zile).

Suprafata totala necesara pentru o asemenea micro-ferma este sub 50 mp (0,9 mp/cap x 35 de capete, plus o alee de furajare), impartita in trei boxe a cate 12 mp. Fiecare boxa de ingrasare trebuie sa aiba asigurata trei zone distincte, cu destinatii speciale:
a) zona de furajare, cu hranitorul amplasat spre aleea de furajare;
b) zona de odihna, care trebuie sa ocupe 60% din boxa, sa fie termoizolata si permanent uscata;
c) zona de defecare, in partea opusa hranitorului, in zona peretelui posterior. Aici se amplaseaza adapatoarea si tot aici, datorita umiditatii, animalele se obisnuiesc sa urineze si sa defece.

Ganditi=va bine inainte de a incepe aceasta afacere.Mult Succes!!!

Voteaza:   2 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Andrei Madalin Mocanu a raspuns pe 17.10.2011, 23:48

Pentru obtinerea de fonduri nerambursabile sau fonduri guvernamentale pentru un asemenea proiect va sugerez sa apelati la firma CREDYRAM CONSULT. Ei se vor ocupa si de intocmirea planului de afacere / dosarului de finantare. Ii puteti gasi la numerele de telefon 0743355263 si 0729503342 sau pe adresa de e-mail office.credyram@gmail.com

Voteaza:   1 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello