Intrebare rezolvata

avatar

Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ?

Buna ziua.
Am si eu nevoie de un sfat legat de cum ar trebui facut un contract de vanzare cumparare daca se poate.

Problema este in felul urmator: Bunica din partea mamei mele vrea sa faca contract de vanzare cumparare cu mama mea pe casa pe care o detine dar vrea o clauza in contract pentru a nu putea fi dati afara pe tot restul veti din casa, ea si unchiul meu.

Bunica mea are 3 copii, mama mea un unchi care locuieste cu bunica si o fata care este plecata din tara de mai bine de 10 ani.

Mentionez ca bunicul a decedat acum 6 ani si sa facut sucesiunea si in prezent contractul este pe numele bunici(mama mea si unchiul au cedat la succesiune partea lor bunici iar partea celeilalte fice a revenit tot bunici prin neprezentare la succesiune). In prezent bunica sa hotarat sa lase mamei mele casa si au fost la un notar pentru a se interesa si acel notar ia sfatuit in urmatorul fel: sa faca contract de vanzare cumparare pe valoare minima pentru zona unde este casa adica in jur de 40.000 RON si sa bage in contract si clauza de intretinere pentu bunica si unchi.

Mai mentionez ca tot ajutorul de care au avut nevoie bunici si unchiul meu de-a lungul vremi a venit numai de la parinti mei si de la mine in special de vreo cativa ani in coace bunica a tot avut probleme de sanatate si ajutorul a venit tot de la parinti mei; cealalta fiica nu a venit nici macar la inmormantarea bunicului dar nici cad era aproape sa moara bunica acum vreo 2 ani.

In prezent bunica sia mai revenit. Credeti ca e nevoie de un certificat medical ca este in toata puterea facultatilor mintaale cutoate ca problemele de sanatate au fost altele decat cele legate de cap ?

Intrebarea este daca va pute fi atacat acest contract de catre cealalta fica dupa moartea bunici ? Daca lar ataca ar avea castig ? Credeti ca ar fi mai bine sa se bage ca si clauza in contractul de vanzare cumparare  uz viager in locul intretineri pentru a nu arart contractul ca o donatie mascaata ? Sau ce sar putea face ca acel contract de vanzare cumparare pe care il vor incheia sa nu poata fi atacat.

Mentionez ca ei nu au pretentia de a se trece in contract intretinere pentu ca ei sunt constienti ca vor fi ajutati daca au nevoie de ajutor ci vor o siguranta de a nu fi dati afara.

Mai mentionez ca parinti mei nu locuiesc cu bunici ci eu locuiesc acolo si am renovat aproape in intregime acea casa si nu as vrea peste cativa ani sa vina cealalta fica a bunici si sa-si ceara dreptul ei atata vreme cat bunici nu au avut nici un ajutor din partea ei cand au avut nevoie si nu a cheltuit nici un ban pt renovarea casei.

VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS SI SPER SA NU VA FI PLICTISIT CU POVESTEA MEA.

A intrebat Ionut Ionut

Raspunsul ales

avatar

Elena Laura Herescu a raspuns pe 12.04.2011, 10:50

Buna ziua,

va voi raspunde la intrebare desi discutii pe aceasta tema au mai fost si am mai dat asemenea raspunsuri.

Singura clauza care poate feri o vanzare de suspiciunea ca ar fi o donatie deghizata, este CEA DE INTRETINERE. De ce? Simplu; pentru ca o clauza de intretinere aduce un beneficiu permanent celui intretinut.

Insa clauza de UZUFRUCT da dreptul bunicii sa foloseasca ( sa locuiasca) in imobil pana la momentul decesului. Doar clauza de uzufruct nu conduce la ideea ca nu ar fi donatie mascata. De ce? pentru ca proprietarul oricum are dreptul de a locui in propriul imobil astfel incat nu s-ar justifica cedarea proprietatii in schimbul folosintei imobilului.

In concluzie: pentru a acoperi atat interesul bunicii de a fi sigura ca nu e data afara din casa - se introduce o clauza de uzufruct. Iar pentru a feri contractul de suspiciunea ca ar fi donatie deghizata - clauza de intretinere.

Astfel, contractul va cuprinde ambele clauze mai sus mentionate.

cu stima,

avocat Laura Herescu
http://www.avocat-consultanta.com

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Aurel Cozma a raspuns pe 11.04.2011, 12:19

In anumite conditii poate fi atacat si contractul de vanzare-cumparare. Speta nu este chiar atat de simpla, motiv pentru care consultarea unui specialist este necesara.

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello