Intrebare rezolvata

avatar

Cum se tine contabilitatea pentru o Intreprindere Individuala?

Mi-am depus actele pentru deschiderea unei intrprinderi individuale. Avantajul pe care l-am gasit eu a fost acela ca, la nevoie, imi pot angaja unul sau mai multi salariati. Totusi, nu stiu ce fel de contabilitate se tine pentru o Intreprindere Individuala.

Activitatea mea de baza este productia de mic mobilier din lemn si mobilier din lemn pentru gradina. Pot emite facturi? La infiintare m-am declarat neplatitor de tva. Am facut bine, am facut rau?

A intrebat Silviu Stefanescu

Raspunsul ales

avatar

Lucian Buzea a raspuns pe 12.07.2008, 09:33

Pentru cei care nu stiu Intreprindere Individuala este acea forma de organizare, inregistrata la Registrul Comertului, conform L300/2004, completata cu OUG44/2008. Este una din formele de inregistrare fara personalitate juridica, ca si PFA si fostele AF (rebotezate Intreprinderi familiale). Avantajul Intreprinderii Individuale fata de PFA este ca Titularul Unei I.I. (aceasta este denumirea corecta a persoanei autorizate asa) poate angaja personal si poate avea relatii comerciale cu alte I.I., P.F.A. si I.F., dar si cu orice persoana juridica.

Revenind la intrebare, contabilitatea este cea in partida simpla, urmand ca in cazul in care aveti angajati sa respectati legislatia in vigoare si sa aveti documentele solicitate unei societati comerciale pentru angajati: carnetele de protectia muncii, caietul anagajatilor, evidenta impozitelor pentru fiecare angajat, etc.

Cand veti ajunge la Administratia Fiscala vorbiti cu inspectorul fiscal ce se ocupa de dvs. sa va recomande un contabil (daca nu aveti) pentru partida simpla.

Opinia mea este sa externalizati majoritatea cheltuielilor (contabilitate, secretariat, inchiriat mijloace fixe), chiar si pentru muncitori. Incurajatii sa se inregistreze ca PFA sau I.I. si scapati de realizarea protectiei muncii, plata impozite proprii si impozite retinute la sursa, raportari fise fiscale la sfarsit de an, etc.

Da, puteti emite facturi, deoarece Intreprinderea va fi inregistrata fiscal, vi se atribuie CUI si aveti facturier si chitantier.

Referitor la inregistrarea ca ne-platitor TVA, aceasta nu este o afacere. Pare doar ca furnizati marfa la un pret mai mic, dar se complica contabilitatea clientului, iar TVA-ul va aparea in final la cumparator. Daca livrati marfa doar la persoane fizice, clienti finali, da, atunci este benefica.

Succes,

Sursa: Lucian BUZEA-Business Consulting; http://lucianbuzea.undonet.com

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello