Intrebare rezolvata

avatar

Pot face contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, intretinere, renta viagera sau donatie ?

Buna ziua
Cazul este urmatorul:

O femeie ( sa ii spunem T.- 66 ani - care inca lucreaza neputand sta locului :) ) cu care tatal meu  este in relatii bune de peste 7 ani (de la decesul mamei mele) doreste sa imi lase mie un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager... actul ar fi asa:
nu da proprietate mie, doamna sa isi retina uzufructul viager pe o cota parte si sa ii constituie uzufruct viager tatalui meu. Astfel ei doi sa stea linistiti ca nu ii scoate nimeni afara si eu sa fiu linistita ca o sa am o casa (deoarece nu am avut niciodata o casa unde sa locuim)

Problema este ca T. este casatorita si are 3 copii majori, dar apartamentul (cu 3 camere) este dobindit de catre ea de la parintii ei prin mostenire ... succesiune cred ca este acelasi lucru... in intregime....

Eu o sa ma imprumut de la un personaj cu 70.000 lei noi si o sa facem un contract de imprumut la notar in care, zicea notarul, ca voi garanta cu toate bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare....

Nu stiu ce sa fac.

Este destul ca T. sa zica in contract ca a primit banii sau trebuie sa ii trimit prin banca ?
Trebuie sa declar in contract  de unde am banii ? Sau este destul sa spuna ca a primit azi banii si gata ?

Sigur o sa fie certuri cu copiii ei, dar ea nu vrea sa le mai dea nimic ca au deja fiecare cate o casa si ea a ramas cu apartamentul asta si vrea sa imi dea mie.

Nu stiu cum sa fac sa nu poata fi anulat contractul, ca de atacat am inteles ca orice act este atacabil.

Va multumesc si va pup dulce!

A intrebat Motra Adina

Raspunsul ales

avatar

Elena Laura Herescu a raspuns pe 25.02.2011, 10:16

Buna ziua,

nefiind ruda de gradul intai cu vanzatoarea , clauza de uzufruct este de ajuns pentru ca acest contract translativ de proprietate sa nu poata fi atacat. Daca doriti o protectie suplimentara, puteti insera si o clauza de intretinere cu o suma modica lunara sau contributie in alimente in echivalent banesc lunar, modic.
Pentru a demonstra indeplinirea acestei obligatii, in instanta se admit martori sau inscrisuri ( chitante de mana scrise de intretinuta , lunar, prin care declara ca primeste acea suma cu titlu de intretinere).

Fata de contractul de imprumut si fata de gajul general pe care il veti institui asupra patrimoniului dvs : acest lucru inseamna ca, in momentul in care nu veti mai respecta termenele de restituire ale imprumutului, imprumutatorul va putea sa va execute silit oricare dintre bunurile aflate in proprietatea dvs la momentul executarii.

Pentru o sigurata a dovezii achitarii pretului ( si de necontestat), puteti face plata ( pentru cumpararea apartamentului) prin transfer bancar.

avocat Laura Herescu
http://www.avocat-consultanta.com

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Constantinescu Laura a raspuns pe 25.02.2011, 11:21

Asa cum a spus si doamna avocat, contractul nu va putea fi atacat atata timp cat mostenitorii legali nu vor putea face dovada faptului ca la momentul incheierii contractului vanzatoarea nu era in deplinatatea facultatilor mintale. Contractul va putea fi incheiat si cu o simpla clauza de habitat (dreptul de a locui in casa in tot restul vietii).

Problema pe care o vad eu aici este cea a imprumutului de 70.000 de euro pe care urmeaza sa il garantati cu toate bunurile prezente si viitoare. Nu imi suna bine cuvantul "personaj". Ma duce cu gandul la un camatar. Riscati si dumneavoastra, si tatal, dar mai ales doamna care va vinde apartamentul sa ramaneti pe drumuri in cauza imposibilitatii de plata a sumei imprumutate. Nici macar nu va trebui sa va judecati. Va fi suficient inscrisul notarial.

Avand in vedere numarul mare de cazuri de acest gen, parerea mea este sa va mai ganditi. Atat dumneavoastra cat si doamna.

Voteaza:   1 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello