Intrebare rezolvata

avatar

Daca tatal meu imi face act de vanzare cumparare pe apartament, poate fi atacat in instanta ?

Mama este decedata de multi ani, am ramas doar tatal meu, eu, sora mea si fratele (eu fiind mezinul familiei, am 24 de ani). Tatal meu este dispus sa imi lase mie apartamentul de 3 camere cf 1, etaj 7 (in sect 5), intrucat sora mea este de acord, tatal asigurandu-i o casa din timp.

Problema este fratele meu mai mare, este o problema de familie pe care nu o discut acum. Daca tatal meu, om in deplinatatea facultatilor mintale imi face act de vanzare cumparare, trece apartamentul pe numele meu sub clauza ca voi avea grija de el de acum inainte si nu voi instraina apartamentul decat dupa decesul lui daca doresc, mai poate ataca fratele meu in instanta ? Ar mai avea vreun drept in acel apartament ?

Sunt derutat, peste tot vad si aud numai informatii si situatii diverse si nu mai stiu ce sa cred.

Daca imi face contractul, trece apartamentul pe numele meu, asta inseamna ca voi fi singurul, unicul proprietar, nu? este necesar ca in contract sa fie pomenit numele fratelui meu? daca da, trebuie acordul lui ? (pe care nu il voi acea niciodata), daca nu, mai tarziu poate ataca ? Voi fi sau nu singurul mostenitor ?

Cat poate poate costa un astfel de contract ? Nu cer sa mi se spuna o suma fixa ci aproximativa, sa stiu cat mai strang bani. 1500...2000, 2500 ron? sau mai mult ?

Am pus multe intrebari, acum astept si raspuns.

Va multumesc !

A intrebat Iulian Adrian Niculae

Raspunsul ales

avatar

Cuciureanu Alexandru a raspuns pe 13.02.2011, 21:36

daca tatal tau a cumparat apartamentul impreuna cu mama ta,atunci tu si fratii tai sunteti mostenitorii averii mamei voastre(adica 1/2 din apartament) in cote egale respectiv cate un sfert fiecare din acea jumatate iar cealalta 1/2 este a tatalui tau.Sau mai pe scurt tatal tau detine 5/8 din apartament iar voi fratii cate 1/8 fiecare. deci tatal tau nu e proprietar pe apartament si nu poate sa ti-l vanda tie decat daca este de acord si fratele tau(din pacate).
Procedura cere sa se faca succesiunea dupa mama ta , sa se stabileasca cotele pe care ti le-am descris iar apoi sa-ti vanda ceilalti cotele lor. Ramai tu si fratele tau ca proprietar in urmatoarele cote TU: 7/8; EL 1/8. pretul unui contract este de aproximativ 8% din valoarea de impozitare a apartamentului. acte necesare : certificat deces de la mama, certificate de nastere de la tine , sora frate , tata, buletine, certificate de casatorie, anexa 1- de la evidenta populatiei(unde se elibereaza certif de deces), certificat fiscal. daca fratele tau nu este de acord cu succesiunea singura cale este sail actionezi in instanta.

Voteaza:   5 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Aurel Cozma a raspuns pe 14.02.2011, 08:28

Prin succesiune toti mostenitorii legali devin proprietari.In consecinta actul de vanzare cumparare trebuie semnat de toti proprietarii, respectiv de mostenitori.

Voteaza:   2 1 Raporteaza abuz


avatar

Antoanela Simona Lazarus a raspuns pe 14.02.2011, 09:59

Succesiunea dupa mama ta trebuia facuta in maxim sase luni de la decesul ei. Daca nu s-a facut atunci pentru mostenire va trebui sa asteptati moarta tatalui dvs.

daca tatal dvs vinde bunurile dvs, vanzare-cumparare se poate face o actiune in simulatie, de catre fratele dvs , pt ca acesta sa dovedeasca ca e un ctr fals sa-i spunem asa, sa se dovedeasca ca dvs nu aveati bani sa cumparati bunul sau tatal nu a avut intentia sa-l vanda ci doar sa va improprietareasca pe dvs. daca face donatie, la decesul dumnealui se poate face raportul donatiilor si sa beneficiati de partea ce depaseste cotitatea disponibila pentru care tatal putea face donatii. fratele va beneficia mai putin decat dreptul legal de mostenitor.

sumele pe care trebuie sa le platiti la notar variaza in functie de marimea ap, de locatie, de confort insxa puteti incerca pe site uri unde gasiti calculator pt tranzactii imobiliare sau pe site ul notariatelor.
ne puteti contacta si pe noi la www.biroujuridic.ro
0756.407.181

Sursa: avocatnet

Voteaza:   1 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Constantinescu Laura a raspuns pe 14.02.2011, 11:40

Daca nu s-a facut, primul pas este dezbaterea succesiunii dupa mama. Sora poate face renuntare la mostenire in favoarea dumneavoastra, iar cu fratele va puteti intelege cumparand partea care i se cuvine. Repet, partea care i se cuvine din cota de 50% din apartament care se imparte intre dumneavoastra, frati si tata. Ar mai fi varianta ca fiecare dintre frati sa renunte la mostenire in favoarea tatalui, inclusiv dumneavoastra, astfel incat dansul sa fie proprietar unic al intregului apartament. Apoi se poate face fara probleme actul de vanzare-cumparare cu clauza de habitatie (adica dreptul viager de a locui in apartament). Va sugerez aceasta clauza si nu pe cea de intretinere pentru ca, la un moment dat, dumneavoastra puteti fi in imposibilitatea de a mai asigura toate cele necesare intretinerii tatalui (pierderea temporara a veniturilor, a locului de munca) iar fratele poate cere in instanta desfacerea contractului pe motiv de neindeplinire a obligatiilor asumate. Oricum, va trebui sa consultati si un notar.

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz


avatar

Nedelcu Paula a raspuns pe 14.02.2011, 12:41

Buna ziua,

I. Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs.
Sora dvs. (care spuneti ca este de acord sa va ramana dvs. apartamentul) poate sa renunte, printr-o declaratie data in fata notarului, la succesiunea dupa mama.

II. Pentru a deveni proprietar exclusiv al apartamentului va fi necesar ca tatal dvs. sa va vanda cota pe care o are din casa (stabilita prin certificatul de mostenitor) iar celalalt frate sa va cedeze cota sa (cea inscrisa in certificatul de mostenitor) contra unei sulte ( o suma de bani).

In ceea ce priveste plata sultei catre frate va veti intelege asupra cuantumului ei cat si asupra felului in care va fi platita fie in rate, fie intr-un anumit termen.

Succes.
Av. Paula Nedelcu

Sursa: www.paulanedelcu.ro

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello