Intrebare rezolvata

avatar

De ce acte am nevoie pentru inceperea procedurii de divort de sotie ?

Datorita faptului ca nu mai pot suporta gelozia exagerata a sotiei, felul brutal cum se comporta cu bunicii si cu mama mea, este o fire certareata, nu de putine ori jignind femeile din sat, asupra modului cum se imbraca sau alte motive.

Avem o fata de 18 ani ce nu mai face obiectul divortului, nu avem imobil propietate, locuind in casa bunicilor de mama.

De asemenea ma oblig ai returna tot ceea ce a cumparat ea in cei 20 ani de casnicie, cerand-ui sa treaca pe numele de fata si sa parasesca locuinta !

A intrebat Draganescu Florin

Raspunsul ales

avatar

Elena Laura Herescu a raspuns pe 19.12.2010, 07:12

Buna dimineata,

pentru a initia o actiune de divort aveti nevoie de certificatul de casatorie in original, copie certificat nastere copil pentru a demonstra ca fata este majora - si de cererea de chemare in judecata.
Cererea de chemare in judecata impreuna cu toate actele mai sus mentionate se depune la judecatoria in raza careia aveti domiciliul comun. Se semneaza si se depune personal de dvs., in calitate de reclamant.

Daca sotia este de acord cu divortul va puteti prezenta impreuna la primul termen de judecata cu cartile de identitate fara a mai fi necesari martori.

Daca sotia nu este de acord, va trebui sa administrati probatoriu / cel putin un martor care sa confirme ceea ce dvs sustineti in cerere ( comportamentul sotiei care va determina sa divortati).

In cererea de chemare in judecata solicitati desfacerea casatoriei fie din culpa comunca fie din culpa exclusiva a sotiei parate.

De asemenea, solicitati ca aceasta sa revina la numele avut anterior casatoriei , si aratati in concret care este acesta.

In privinta despagubirilor de care vorbiti - acestea de fapt inseamna un partaj al bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Daca aveti in vedere si acest aspect, partajul se poate solicita in cuprinsul aceleiasi cereri de chemare in judecata, ca si capat de cerere distinct .( sau ulterior, prin actiune distincta, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de divort).

PENTRU PARTAJ

Va trebui sa mentionati ca procent, care este contributia dvs la dobandirea acestor bunuri comune.Daca considerati ca ati contribuit in mod egal, atunci cota este de 50% pentru fiecare. Daca aveti dovezi ( martori, inscrisuri) ca avetI o cota de contributie mai mare, aratati ca procent, cat considerati dvs ca este acest procent( ca exemplu: 60%, sau 70% etc)

Va trebui sa aratati in concret care sunt bunurile care intra in masa partajabila, sa le evaluati provizoriu si sa timbrati acest capat de cerere conform valorii lor provizorii.

In privinta timbrarii capatului de cerere privind partajul:

- daca cereti cota de 50% din totalitatea bunrilor comune, atunci taxa de timbru se stabileste la 3% din valoarea pe care o estimati dvs, in mod provizoriu.
- daca considerati ca aveti o contributie mai mare , atunci , pe langa cei 3% va trebui sa achitati si o diferenta de taxa, raportata la valaorea bunurilor care depasesc cota de 50%, conform grilelor stabilite de legea taxelor de timbru judiciar.

In masura in care nu aveti bani sa achitati aceste sume de bani constituind taxa de timbru, puteti face o cerere de ajutor judiciar pentru scutirea taxei de timbru sau esalonarea ei, in mai multe transe, conform normelor OUG 51/2008.In sustinerea cererii scutirii sau esalonarii, va trebui sa anexati acte doveditoare.

Daca veti solicita partajul judiciar, ca si probatoriu se vor cere: inscrisuri, martori, expertiza bunurilor .

Expertiza bunurilor se plateste.

Mae exista si o alta varianta care este mai simpla in ceea ce priveste partajul - a se face o tranzactie judiciara intre cei doi soti prin care ori se impart de comun acord bunurile comune ori unul dintre soti pastreaza tate bunurile si stabilesc cuantumul sultei ce i se cuvine celuilalt sot.

Tranzactia se depune la dosar si se semneaza in fata judecatorului de catre ambii fosti soti.Aceasta tranzactie implica si prezenta obligatorie a fostei sotii, nu doar a reclamantului.

Daca aceasta tranzactie se face inainte de a se administra vreun probatoriu( eventual la primul termen), nu achitati taxa de timbru.

In final, daca nu stiti cum sa va redactati actiunea atat privind desfacerea casatoriei cat si cea prvind partajul/ttranzactia, mai bine platiti un avocat care sa va redacteze actiunea.

Nu sunteti obligat sa aveti avocat in fata judecatorului.

De asemenea, pe partea de procedura este bine sa consultati un avocat inainte de a initia actiunea pentru a sti ce anume aveti de facut, in functie de stadiul procesual al dosarului.
Tranzactia de asemenea, este bine sa v-o redacteze un avocat.

In privinta evacuarii sotiei - puteti solicita prin instanta evacuarea ei, din momentul in care aceasta nu mai are dreptul sa locuiasca acolo, daca nu va pleca de buna voie. Se numeste actiune in evacuare.

cu stima,
avocat Laura Herescu

http://www.avocat-consultanta.com

Voteaza:   7 2 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Protect Gal a raspuns pe 21.12.2010, 19:07

Mai nou divortul se face la NOTAR.

Voteaza:   4 0 Raporteaza abuz


avatar

Maria Vizitiu a raspuns pe 19.12.2010, 17:15

Buna seara,

Aveti nevoie de Certificatul de casatorie, in original, copie a certificatului de nastere a fiicei dvs, chitanta privind plata taxei de timbru, timbru judiciar si cererea de chemare in judecata a sotiei dvs prin care solicitati instantei de judecata desfacerea casatoriei.
Toate aceste inscrisuri se depun, in doua exemplare, la Judecatoria de care apartineti cu domiciliul pe care l/ati avut sau il aveti impreuna cu sotia.

Av. Maria Vizitiu

Sursa: http://www.mariavizitiu.bizoo.ro

Voteaza:   4 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 19.12.2010, 17:20

Un cowboy intreaba avocatul cat costa un divort. - Zece mii de dolari. - Esti nebun? Pentru 1000 de dolari gasesc imediat pe cineva sa-mi impuste nevasta !

Sursa: CISA Consulting, constantgrig@gmail.com

Voteaza:   5 2 Raporteaza abuz


avatar

Nedelcu Paula a raspuns pe 19.12.2010, 09:30

Buna dimineata,

Prin actiunea de divort veti solicita desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei sau din culpa comuna a partilor (depinde de dvs), revenirea paratei la numele avut inainte de casatorie si anume acela de ............., partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
La actiune veti anexa certificatul de nastere in original, certificatul de nastere al copilului, tranzactia asupra partajului bunurilor comune.

Divortul mai poate avea loc si prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti.
Daca ambii soti sunteti de acord cu divortul si va intelegeti asupra celorlalte cereri ale divortului (revenirea la numele purtat anterior casatoriei si la partajarea bunurilor comune)  puteti divorta si la ofiterul starii civile ori la notarul public.

Inainte de a introduce actiunea de divort este bine sa va consultati cu un avocat. Ar fi de dorit ca acesta sa va redacteze actiunea dar si tranzactia.

Av. Paula Nedelcu

Sursa: www.paulanedelcu.ro

Voteaza:   4 2 Raporteaza abuz


avatar

ana Raluca a raspuns pe 20.12.2010, 18:30

actele necesare sunt: copie dupa buletin, certificatul de casatorie in original, si actiunea de divort (cererea de divort).

Sursa: http://www.pelinari.ro/

Voteaza:   3 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello