Intrebare rezolvata

avatar

Pot obtine somaj daca patronul nu a platit ajutorul de somaj la stat ? Cum pot afla daca a platit ?

Lucrez la o brutarie de 4 ani.

NU sunt sigur ca patronul a platit toate contributiile catre stat inclusiv pentru somaj.

Patronul ma ameninta cu concedierea.

Nu stiu in ce conditii. Doresc sa aflu daca pot beneficia de ajutoarul pentru somaj.

A intrebat Emyl Rotaru

Raspunsul ales

avatar

Victor Bresug a raspuns pe 5.12.2010, 21:07

Daca aveti CIM inregistrat la Camera de munca aveti dreptul la somaj,puteti verifica singur asta la CM.

Voteaza:   4 1 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Crisan Mircea a raspuns pe 6.12.2010, 20:08

BUNA SEARA.
Doriti sa aflati daca firma a achitat contributiile la agentia de somaj. Nimic mai simplu. Deplasati-va la agentia de somaj de domiciliu si in baza buletinului solicitati un stagiu de cotizare pe ultimele 24 luni. Spuneti ca urmeaza sa intrati in somaj si sa nu vi se greseasca adeverinta de la firma la baza de calcul la care s-au achitat contributiile la somaj.
Veti observa ca in partea superioara dupa nume prenume cnp apare scris perioada cotizata in cele 24 de luni. ( dau un exemplu  cotizat 1 an 6 luni 25 zile).
Daca aveti minim 12 luni cotizatie la somaj in ultimele 24 de luni iar articolul de desfacere a contractului de munca ( daca angajarea s-a facut pe perioada nedeterminata), art. 65 alin (1).
Daca angajarea pe perioada determinata art. 56 lit.j atunci indepliniti cumulativ cele 2 conditii si beneficiati de ajutor de somaj. Documentele necesare pentru dosarul de somaj le gasiti la alte persoane la care am raspuns pe acest site.
Pe dumneavoastra nu va intereseaza daca patronul a platit sau nu contributiile la stat la bugetul consolidat, deoarece era obligat de lege sa o faca si nu dumneavoastra.
Si acum o informatie juridica. Daca a retinut din salariile angajatilor contibutiile la sanatate, pensii, somaj, FNU, fond de risc si impozit pe salarii ( toate aceste retineri se numesc conform L571/2003 stopaj la sursa) si in termen de 6 luni nu au fost virate la stat constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, asta sa stiti in cazul in care se ajunge in instanta. De asemenea in conformitate cu art.18 din HG 174/2002 modificata este obligat sa va emita adeverinta cu cele 12 salarii. Refuzul constituie contraventie in conf. cu art.113 lit. j din L76/2002 modificata de OUG 126/2008 si in conformitate cu art.114 lit.a din L76/2002 se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 lei.
Amenintarea o face pentru a mari productivitatea si datorita faptului ca poate pe piata sunt firme concurente si a scazut productia. Deci este foarte greu sa ai o afacere, mai ales in aceasta perioada foarte tulbure si sa te zbati sa o scoti la liman atat cu furnizorii cat si cu platile la stat si sa asiguri si salarii la angajati. Numai in pielea lor sa nu fii in acest timp. Va doresc multa sanatate, fericire, spor la munca , greutatile sa va ocoleasca si SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi si dumneavoastra angajatilor si lor patronilor si sa reusim sa depasim cu bine greutatile vietii.

Sursa: CONSULTANT management, financiar-bancar, asigurari, SOMAJ L/76/2002, PENSII L19/2000, INDEMNIZATII SI ALOCATII COPII OUG.148/2005, CODUL MUNCII L53/2003, inspector personal si R.U. etc.

Voteaza:   3 0 Raporteaza abuz


avatar

Paraschiv Monica Gabriela a raspuns pe 5.12.2010, 17:59

Pentru a obtine ajutor de somaj trebuie sa fii avut contract de munca si obligatoriu minim un an de munca.Dvs. ati spus ca lucrati de patru ani la aceasta brutarie,deci ati avea dreptul la somaj,singura conditie ar fii sa fii lucrat cu carte de munca.

Voteaza:   4 2 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello