Intrebare rezolvata

avatar

Ce acte sunt necesare pentru o afacere cu flori; PFA sau SRL?

As dori sa stiu de ce acte am nevoie pentru o afacere cu flori (chiosc stradal), ce este mai bine pentru asa ceva PFA, SRL, Asociatie Familiala, cum pot obtine autorizatie de la primarie privind amplasarea chioscului?

A intrebat Akun Beno

Raspunsul ales

avatar

Ana Roxana Rusu a raspuns pe 3.06.2008, 14:02

Buna ziua,

Este important de stiut cat de mult intentionati sa va extindeti. Daca doriti sa lucrati in familie - v-as recomanda sa va ganditi la o ASOCIATIE FAMILIALA. Daca veti lucra singura este bine sa va orientati catre PFA (contabilitate mai simpla, costuri de infiintare mai mici). Daca intentionati sa importati flori, sa distribuiti prin hipermarketuri, sa oferiti servicii de ingrijire a plantelor - atunci ar fi indicat sa infiintati o Societate comerciala.

Pentru a opta mai usor va rog sa cititi si cele ce urmeaza:
Pentru realizarea constituirii ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), este necesara inregistrarea la Primaria Sectorului in a carui raza teritoriala aveti domiciliul conform Legii 300/2004 si Normelor Metodologice la aceasta. (intregistrarea nu se mai face direct de solicitant la Registrul Comertului)

In vederea autorizarii PFA la Primaria sectorului in a carui raza teritoriala aveti domiciliul trebuie sa mergeti cu un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:

1) Rezervarea disponibilitatii deumirii – Aceasta se obtine personal de catre solicitant de la Registrul Comertului;
2) Cazierul fiscal - Se obtine personal de catre solicitant de la Primaria Capitalei, (cam.16 Directia de taxe si impozite, dupa achitarea taxei corespunzatoare la Trezoreria sectorului in care aveti domiciliul impreuna cu o copie a BI/CI);
3) Declaratii pe propria raspundere (inclusiv declaratia pe propria raspundere ca solicitantul nu a suferit condamnari penale cu privire la legile fiscale) – Declaratie pentru sectorul fiscal;
4) Copie BI/CI solicitant;
5) Copie contract locuinta (sediul social al PFA trebuie sa coincida cu domiciliul acestuia);
6) Certificat medical pentru persoana fizica - solicitant, (sau pentru fiecare membru al Asociatiei familiale);
7) Copii de pe documentele care dovedesc pregatirea profesionala a solicitantului in vederea desfasurarii activitatii (diploma, certificate de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, carte de munca, autorizatie pe Decret-Lege 54/1990 sau Legea 507/2002);
8) Pentru activitatile care se desfasoara la punct fix, se depune actul de detinere al spatiului;
9) Pentru activitatile care se desfasoara in apartament de bloc se depune acordul Asociatiei de Locatari (pe anul in curs) insotit de Tabelul nominal cu locatarii direct afectati care sa cuprinda seria si numarul BI/CI si semnaturile acestora. (pe anul in curs);
10) Dovada de achitare a taxelor;
-disponibilitate nume;
-taxa autorizare;
-taxa pentru emiterea certificatului de inregistrare (de la Registrul Comertului);
-comision servicii pentru obtinerea codului unic de la Registrul Comertului;
-taxa postala pentru transmiterea actelor de la Registrul Comertului.

In afara documentelor care se obtin personal de catre solicitant (enumerate mai sus la punctul 1 si 2) Primaria este obligata sa va puna la dispozitie toate celelalte formulare si declaratii in vederea autorizarii PFA., conform legii.
Timpul de obtinere a autorizatiei este de aproximativ 15-20 zile iar costurile sunt in suma de aproximativ 170 lei – 180 lei

Daca doriti mai multe detalii cu privire la diversele categorii de persoane juridice ce s-ar potrivi unei persoane care doreste sa lucreze in mod independent cititi si urmatoarele:

Persoana fizica autorizata (PFA) poate fi orice persoana fizica abilitata, in conditiile legii, sa desfasoare in mod independent o activitate economica.
Asociatia familiala (AF) este infiintata la initiativa unei persoane fizice si poate fi constituita doar din membrii familiei acesteia.


Analiza PFA si AF
- intreprinzatorii individuali nu pot fi decat persoanele cu domiciliul in Romania.
- asociatiile familiale se infiinteaza de catre membrii aceleiasi familii.
- Nu au personalitate juridica.
- Nu pot angaja persoane cu contract individual de munca.

Drept:
-de a fi asigurat in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
-la asigurari sociale de sanatate
-la asigurari pentru somaj

Avantaje
-autorizarea rapida.
-costuri de infiintare mici.

Dezavantaje
-impozitarea se face asupra veniturilor (40%).
-putere financiara redusa.
-limitari in stabilirea obiectului de activitate.
-nu se poate angaja personal.

Societatile comerciale (SC) pot fi constituite de catre persoane fizice sau persoane juridice care, in mod individual sau in asociere cu alte persoane fizice autorizate sau persoane juridice, au in vedere efectuarea de acte de comert.


Analiza societatilor cu raspundere limitata

-garantarea se face numai cu patrimoniul social iar asociatii raspund in limita partilor sociale.
-limitarea la maxim de 50 de asociati, minim 1 asociat.
-capital social minim 200 lei, in parti sociale ce nu pot fi mai mici de 10 lei sinu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.
- aporturile in numerar sunt obligatorii, cele in natura sunt admise, cele in creante nu sunt admise.
- dizolvarea se face prin pierderea unei jumatati din capitalul social sau reducerea sub minimul legal sau prin falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul unuia dintre asociati.

Avantaje
-raspunderea limitata a asociatilor.
-limita minima a capitalului de 200 lei.
-control asupra managementului afacerii
-poate avea un singur asociat.

Dezavantaje
-obiectele de activitate permise sunt limitate.
-o persoana poate fi asociat unic al unui singur SRL.

Despre IMM-uri ( Intreprinderi mici si mijlocii)
In conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, modificata prin O.G.nr.94/2004 si O.G.nr.27/2006, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) intra societatile comerciale care indeplinesc cumulativ trei conditii:
-au sub 250 de angajati
-au o cifra de afaceri anuala pana la 8 milioane de euro
-nu au ca actionar / asociat persoane juridice cu peste 250 de angajati si care sa detina peste 25% din capitalul social

In functie de numarul de persoane angajate, IMM-urile se impart in:
Microintreprinderi (sub 9 salariati)
Intreprinderi mici (10 – 49 salariati)
Intreprinderi mijlocii (50 – 249 salariati)

In categoria IMM-urilor nu intra:
Societatile bancare, societatile de asigurari / reasigurari
Societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii
Societatile de valori mobiliare
Societatile cu activitate exclusiv in domeniul comertului
Persoanele fizice / juridice care au ca activitate principala cumpararea si revanzarea de produse sau inchirierea de bunuri mobile sau immobile.

Sursa: www.karan.ro

Voteaza:   1 1 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Constantin Grigoras a raspuns pe 3.06.2008, 14:00

In situatia dvs. cred ca este mai bine sa inregistrati o AF
Infiintarea unei astfel de forme de organizare a activitatii comerciale nu mai tine de Primarie , ci de Oficiul Registrului Comertului (legislatie in domeniu schimbata recent) , deci trebuie sa mergeti la ORC si sa aveti pregatite documentele de identitate, spatiu, pregatire profesionala, cazier.

Fiecare din variantele pe care un mic intreprinzator le are la indemana atunci cand decide sa-si deschida o afacere are avantaje si dezavantaje pe care doar persoana in cauza le poate identifica cel mai bine pentru situatia ei.
Va prezint in continuare specificul fiecarei forme pentru a fi in capacitate sa decideti chiar dvs. ce forma sa adoptati.
Formele sunt : PERSOANA FIZICA autorizata (PFA), asociatie familiala (AF), microintreprindere platitoare de impozit pe profit sau platitor de impozit pe venit.
Fiecare dintre cele patru variante are avantaje si dezavantaje atat din punct de vedere al impozitelor si taxelor care se platesc la stat, cat si al situatiilor financiar contabile care trebuie completate ori a drumurilor la Fisc.

Pentru microintreprinderea platitoare de impozit pe venit, din acest an impozitul este de 2,5%, aplicat asupra veniturilor nete incasate. Conditiile sunt existenta cel putin a unui salariat, in maximum 60 de zile de la infiintare, iar cea mai mare parte a veniturilor nu trebuie sa provina din activitati din consultanta sau de management. Avantajul major este procentul mic al impozitului pe venit, iar dezavantajul este ca cheltuielile lunare ale firmei nu sunt luate in calcul la calcularea impozitului. In cursul anului 2007 circa ¼ din microintreprinderi au renuntat la aceasta varianta de impozitare preferand impozitul pe profit (16%) mai ales ca in 2009 se prevede un nivel al impozitului pe venit de 3% , iar in 2010 nu mai exista posibilitatea acestui regim. La aceasta se adauga costurile asociate platilor catre bugetul de asigurari, de sanatate si somaj pentru persoana angajata.

In situatia in care se opteaza pentru microintreprindere cu impozit pe profit de 16%, firma in cauza nu mai este obligata sa aiba angajati, ceea ce insemna ca scapa din start de taxele aferente salariilor. In plus, aceasta este recomandata celor care doresc sa investeasca banii intr-o masina, tehnica de calcul sau chiar in sediu, situatie in care si impozitul datorat statului se diminueaza considerabil, acestea fiind considerate cheltuieli deductibile. De asemenea, i se recunoaste pierderea fiscala. Toate acestea sunt avantajele acestei forme de organizare. La capitolul dezavantaje se incadreaza nivelul relativ mare al impozitului pe profit (dar totusi convenabil comparativ cu majoritatea tarilor europene).

In ambele cazuri, exista o raspundere limitata la nivelul capitalului social subscris a costurilor medii de infiintare. Asociatii pot retrage banii sub forma de dividende, pentru care platesc un impozit de 16% (aici iarasi putem vorbi de o fiscalitate relativ mare !)

Daca opteaza pentru statutul de platitor de TVA, in ambele cazuri de SC procentul aplicat este acelasi, iar modalitatea de raportare la Fisc este trimestriala, ca si pentru impozitul pe venit/profit sau taxele salariale. Ambele forme de organizare sunt obligate sa tina o contabilitate simplificata, insa pentru aceasta este nevoie de un contabil autorizat, care costa 40 -80 euro/lunar.

Pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale cheltuielile sunt limitate.
Statutul de PFA sau AF este recomandat celor care au o mica afacere. Se tine contabilitate in partida simpla, respectiv un borderou in care se trec toate veniturile si cheltuielile lunare, deci nu este nevoie de contabil, acesta fiind unul dintre avantaje. Impozitarea se face anual, impozitul de 16% fiind aplicat la venitul estimat pentru intregul an. Estimarea este facuta de catre cei care detin astfel de autorizatii. In prima parte a anului urmator are loc o regularizare a impozitului pe baza documentelor de venit si de cheltuieli, astfel ca PFA-ul sau AF-ul poate avea de platit sau de recuperat impozit. Un avantaj in fata microintreprinderilor este ca veniturile pot fi utilizate nelimitat.

Exista insa si cateva dezavantaje majore, unul dintre acestea fiind ca o PFA nu poate desfasura si o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata si nu poate avea salariati pentru activitatea autorizata. Spre exemplu, o persoana care a obtinut o autorizatie pentru activitatea de contabilitate nu poate angaja alt contabil ( insa poate angaja un sofer sau o secretara, desi chiar si in acest caz parerile juristilor sunt impartite !). Pentru asociatiile familiale, salariatii pot face parte doar din familie. Un alt dezavantaj major este cel al cheltuielilor de care se tine cont la stabilirea impozitului. In ambele cazuri, acestea sunt limitate de Codul Fiscal, fiind recunoscute drept deductibile doar cele facute in vederea realizarii veniturilor. In ceea ce priveste raspunderea , aceasta este nelimitata asupra intregului patrimoniu.

Cel mai avantajos sistem de impozitare este cel pentru persoana fizica autorizata ori asociatie familiala deoarece se plateste un singur impozit in cota de 16% si anume cel asupra venitului personal. Practic pentru acelasi tip de activitate, exista sisteme de impozitare diferite, ceea ce face sa apara distorsiuni ale sistemul concurential. O persoana fizica autorizata sa desfasoare activitate comerciala, de exemplu, este avantajata in raport cu un antreprenor care hotaraste sa faca acelasi lucru, dar prin intermediul unei firme comerciale. Societatea comerciala se confrunta cu o dubla impozitare fata de PFA ? AF deoarece venitul unui antreprenor este impozitat de doua ori: o data cu impozitul pe profit sau cu cel pe venit si a doua oara cu impozitul pe dividende. In acelasi timp, venitul unei PFA este impozitat o singura data cu impozitul pe venitul personal.

In ce priveste dreptul (sau obligatia - de la un anumit nivel al veniturilor) de a fi platitor de TVA este asemanatoare pentru oricare din variantele prezentate.

Sursa: Constantin Grigoras, CISA Consulting, www.cisa.info.ro, e-mail:office@cisa.info.ro

Voteaza:   1 1 Raporteaza abuz


avatar

Gabriela Boroleanu a raspuns pe 3.06.2008, 00:56

Pentru afacerea cu flori,eu v-as recomanda sa va autorizati ca PFA,e mai simplu din multe puncte de vedere.Primaria va da autorizatie fara probleme,trebuie sa le cereti detalii chiar celor de la Primarie.
Va doresc succes

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Lucian Buzea a raspuns pe 3.06.2008, 06:55

Daca doriti sa aveti si angajati la aceasta activitate recomandabil este sa va inregistrati ca titular de Intreprindere Individuala. Direct la Registrul Comertului, obtineti informatii detaliate despre dosarul de inregistrare. Aceasta este echivalenta cu un PFA, cu diferenta ca asa puteti avea angajati si puteti avea relatii comerciale cu alte companii.
Autorizatia de la primarie trebuie solicitata dupa inregistrare. Se depune o cerere insotita de un proiect si detalii tehnice de amplasament, la biroul de urbanism. Cel mai indicat este sa mergeti intai la biroul de urbanism sa aflati ce trebuie si cu siguranta cineva de acolo se va oferi (binevoitor si contra cost) sa va intocmeasca dosarul. Nu-l refuzati, deoarece tot va trebui sa gasiti pe cineva care sa faca aceasta treaba.
Succes

Sursa: Lucian BUZEA-Business Consulting; http://lucianbuzea.undonet.com

Voteaza:   0 1 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello