Intrebare rezolvata

avatar

Care este adancimea si latimea de executare a unei fundatii pentru o casa ?

Care este adancimea si latimea de executare a unei fundatii pentru o casa ?
Am muncit in constructii 2 ani dar nu am avut ocazia sa fiu prezent la executarea unei fundatii.

Urmeaza sa construiesc casa la care am visat toata viata si in acest an sper sa pot turna fundatia casei. Daca poate cineva cu experienta sa imi spuna cum trebuie sa fie executata aceasta, care este adancimea, latimea, inaltimea la suprafata sau daca sunt alte metode de realizare a fundatiei la suprafata inafara de turnarea cu cofrag.

De asemenea daca nu cer prea mult sa imi spuneti compozitia exacta a betonului, diametrul fierului beton si cum se executa armarea cu fier beton, adica care sunt pasii care trebuiesc respectati pentru a obtine calitate si rezistenta. Cer si cele mai mici detalii pentru ca nu sunt o persoana cu multi bani sa imi permit angajarea unui expert pentru construirea casei.

Sunt un tanar cu varsta de 24 de ani si am sa incerc sa construiesc prin forte propri.De asemenea as vrea sa mentionez ca apreciez foarte mult calitatea si datorita acestui fapt cer celor care vreau sa ma ajute sa ma indrume spre a realiza o executie de calitate a acestei lucrari care sper sa imi aduca cea mai mare satisfactie si realizare din viata mea.

Cu stima si respect,

Pop Adrian

In primul rand tin sa multumesc celor care au fost interesati sa ma ajute si le multumesc pentru timpul si atentia acordata.De asemenea vreau sa spun ca exista un proiect dupa care o sa fie executata lucrarea. Este adevarat ca inca nu este autorizat dar urmeaza sa trec pe la un arhitect pentru a consulta proiectul pentru ca a fost facut de mine.Bineinteles ca nu este executat la o scara exacta dar este ceea ce imi doresc.

Va multumesc inca odata.

A intrebat Pop Silaghi Adrian VasileRaspunsul ales
Octavian Pop a raspuns pe 3.06.2010, 15:02
  
Salut POP,
Uite, daca vrei ceva ieftin, gandeste-te la o casa din lemn; este cu mult mai usoara si faci economii la fundatii, poti realiza si fundatii tip dala flotanta. Orice notiune sau sfat nu iti vor fi insa utile daca nu te incredintezi unui specialist. Arunci banii castigati de tine cu truda. Chiar si cel mai mic amanunt conteaza. Oricum, cred ca este una din putinele intrebari de pe acest forum care nu a primit sfaturi stupide! Fiecare raspuns este bun in felul lui si trebuie sa tii cont de informatiile culese. Chiar daca ai timp sa mai faci si alte case in viata, gandeste de la inceput ca si cand asta ar fi prima si ultima! si invata, ca inteleptul, din greselile altora, sunt sigur ca ai exemple destule!

Sursa: www.optimproiect.ro

Voturi 1
0 Raporteaza abuz Alte raspunsuri
Liviu Sav a raspuns pe 2.06.2010, 10:04
  
Sunt convins ca este mai ieftin sa faceti casa de unul singur, dar este si riscant si ilegal sa o porniti fara proiect, avize si autorizatii. Daca totusi doriti sa mergeti pe aceasta cale, apelati la un inginer de la firmele de constructii pe unde ati lucrat si sunt convins ca se va gasi unul care sa povesteasca cu tine.

Sursa: UNIM OPORTUNITATI! - http://www.BROKERdeIDEI.ro/

Raporteaza abuz Ionel Popa a raspuns pe 2.06.2010, 11:35
  
Buna ziua !
Se vede ca esti tanar !

Pentru a construi casa ai nevoie de autorizatie de constructie ce se elibereaza de la Primarie (altfel vei fi amendat). Fereasca Sfantul sa nu te trezesti cu vreo restrictie in a construi casa pe acel teren ! De aceea,este nevoie sa scoti autorizatia.Pentru a se elibera autorizatia de constructie,ai nevoie de un proiect realizat de un arhitect.Acesta va include detalii privind fundatia. Adancimea de fundare depinde de terenul pe care se amplaseaza fundatia.

Extras din Legea 50/1991 republicata privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor :

"Art. 6. - Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererii, la care se anexeaza, obligatoriu, documentatia tehnica, formata din planul de amplasare a constructiei, planuri din care sa rezulte destinatia, alcatuirea constructiva, functionala si infatisarea constructiei, intocmite la o scara convenabila de catre un proiectant autorizat pentru lucrari de constructii, persoana fizica sau juridica, precum si dovada titlului solicitantului asupra terenului.
Documentatia tehnica trebuie sa fie verificata conform legii si sa contina si avizele legale necesare, pe functiuni, prezentate prin grija solicitantului.
in situatia depunerii unei documentatii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de 10 zile de la data inregistrarii, cu mentionarea in scris a elementelor necesare completarii acesteia.
Documentatia tehnica va fi semnata:
a) de arhitect cu diploma recunoscuta de statul romin, pentru partea de arhitectura, la lucrarile de constructii supraterane si la cele subterane cu acces public;
b) de inginer cu diploma recunoscuta de statul romin, pentru partea de inginerie la lucrarile de constructii. Prevederile alineatului precedent se aplica si pentru documentatia de executie.
Documentatiile tehnice privind cladirile de locuinte parter si parter si etaj, care nu depasesc suprafata desfasurata de 175 m2, anexele gospodaresti ale acestora cu o suprafata construita de pina la 200 m2, precum si constructiile provizorii, situate in afara zonelor protejate, stabilite potrivit prevederilor legale, pot fi semnate si de conductori arhitecti si subingineri, dupa caz.
Semnarea documentatiilor de catre persoanele prevazute la alin. 4, 5 si 6 atrage dupa sine raspunderea acestora in conditiile legii. "

Toate cele bune !


Sursa: Legea nr. 50/1991, http://www.DUPLICOMGRUP.bizoo.ro

Raporteaza abuz Paul Buica a raspuns pe 3.06.2010, 06:09
  
Ing. Geolog recomanda tipul si adancimea fundatie in urma efecturaii sondajelor necesare, a analizelor specifice de laborator si elaborarii studiului geotehnic iar ing. proiectant intocmeste proiectul care urmeaza sa fie verificat de catre un expert autorizat si avizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

Va doresc Prosperitate!

Sursa: http://www.bioconstructii.ro

Raporteaza abuz Nacu Violeta a raspuns pe 3.06.2010, 10:54
  
Studiul geo + nr. de etaje (incarcarea) + materialele de executie + ridicarea topo = proiectarea adancimii, latimii, configuratiei si a elevatiei fundatiei.

www.casanacu.ro- exista descrierea unui tip de fundatie(cea mai simpla).
Speram sa va fim mai mult de folos! Succes !
                                                                           Nacu

Sursa: www.casanacu.ro

Raporteaza abuz Manuel Bacila a raspuns pe 2.06.2010, 17:35
  
Toate detaliile unui constructii pot fi date DOAR de catre un proiectant autorizat.

Succes !

Sursa: Program Facturare - http://www.facturarePRO.ro

Raporteaza abuz

A intrebat Pop Silaghi Adrian Vasile

Raspunsul ales

avatar

Oana Ungurean a raspuns pe 4.06.2010, 18:18

Construirea fundatiei incepe prin trasarea acesteia pe teren, dupa ce in prealabil a fost indepartat stratul vegetal pe o suprafata cam cu 1,5 ml mai mare decat laturile casei. Trasarea fundatiei se face cu ajutorul tarusilor metalici sau din lemn, intre care se intind sfori. Conturul delimitat de tarusi si sfori trebuie sa urmeze cu exactitate conturul blocului de fundare existent in proiect.

Sculele necesare pentru trasarea fundatiei sunt: tarusi (metalici sau din lemn) ciocan, ruleta de zece metri sau mai mare, echer cu latura de cel putin 1,5 metri, furtun de nivel, creion. Este crucial ca trasarea fundatiei sa fie foarte exacta, de acest pas depinzand tot aspectul si rezistenta casei. Toleranta acceptata este 0,05%, cu alte cuvinte se permite o eroare de maxim jumatate de centimetru la fiecare 10 metri. Verificarea perpendicularitatii se face masurand diagonalele, care in cazul formei de dreptunghi sau patrat trebuie sa fie egale. O alta verificare folosita este cea asa numita "6,8,10". Se stie din geometria elementara ca suma patratelor catetelor intr-un triunghi dreptunghic este egala cu patratul ipotenuzei.
Astfel daca vreti sa verificati daca doua laturi sunt perpendiculare, se porneste de la intersectia lor, masurandu-se 6 metri pe o latura, 8 metri pe cealalta si marcandu-se aceste distante. Distanta intre marcaje trebuie sa fie exact 10 metri pentru ca aceste laturi sa fie perpeniculare (6x6+8x8=36+64=100; radical 100=10).

Dupa trasarea fundatiilor se trece la masurarea nivelului orizontal. Aici intalnim doua situatii. Daca terenul are panta mica (sub 2% - 20 cm la 10 metri diferenta de nivel) incepe masurarea nivelului direct. Daca terenul are panta mai mare trebuie mai intai adus la nivel, sapand unde este mai inalt iar acest pas se face inainte de trasare.

Sunt mai multe metode de "dare a nivelului", eu am sa o explic pe cea pe care o folosesc. Astfel, la colturi si la mijlocul laturilor, la o distanta de 1 metru de fundatie bat tarusi de 1,5 metri. Apoi, folosind un furtun de nivel de minim 10 metri si un creion dau nivel pe acesti tarusi. Nivelul se da astfel: se face un semn cam la aproximativ 1,3-1,5 fata de sol (pentru a fi aproximativ la nivelul ochilor) cu creionul pe primul tarus. Se intinde furtunul intre acest tarus si un altul apropiat, regland inaltimea capetelor pana cand nivelul apei ajunge exact in dreptul semnului. In acest moment se traseaza un alt semn pe cel de-al doile tarus, la nivelul la care a ajuns lichidul. Aplicand principiul vaselor comunicante, o dreapta intre cele doua puncte va fi perfect orizontala. Se repeta acest lucru la toti tarusii, rezultand un plan perfect orizontal.

Dupa terminarea trasarii semnelor de nivel, se masoara distanta dintre aceste semne si pamant, distanta cea mai mare fiind punctul cel mai lasat al terenului. Acea zona de teren se considra Cota Terenului Amenajat (se regaseste in proiect cu abrevierea CTA, unii proiectanti folosind si CTN-cota terenului natural lucru care este oarecum gresit. Pe acel tarus pe care a rezultat distanta cea mai mare se stabileste si Cota 0 a casei - CT0, la fel,
specificata in proiect. Aceasta cota se transmite pe toti tarusii folositi la nivel, fie cu furtunul, fie cu ruleta prin masurarea diferentei intre prima cota data si CT0. Este bine sa conservati undeva aceasta cota pentru ca ea va fi de referinta in toata executia ulterioara. Conservarea se face de obicei in fata intrarii, prin baterea a trei tarusi din lemn, dispusi in varfurile unui triunghi echilateral cu latura de aproximativ 40-60 cm. Pe cei trei tarusi se va trasa CT0 cu furtunul de nivel, apoi semnele vor fi unite prin baterea in cuie a unor bucati de scandura, asfel incat muchia superiara sa fie la nivelul semnelor.

Avand fundatiile trasate si nivelul dat, se incepe sapatura, manual sau mecanizat. La sapatura se verifica verticalitatea peretilor gropilor, evitandu-se situatia ca sectiunea fundatiei sa aiba alta forma decat cea din proiect, de obicei dreptunghiulara. Este foarte folosit obiceiul ca pamantul rezultat din sapatura sa fie pus in interiorul casei. Eu nu fac si nu recomand acest lucru, deoarece ingreuneaza foarte mult munca. Acest pamant pus in interior blocheaza circulatiea, necesita sprijiniri din scandura si foarte des poate cadea in interiorul santurilor. Prefer sa il evacuez la cativa metri distanta urmand sa il aduc inapoi pentru ridicarea cotei pardoselilor. Santurile fundatiei se sapa folosind ruleta sau un par marcat cu cota necesara, dupa terminarea sapaturii se verifica atat latimea cat si adancimea intervenintu-se acolo unde este cazul.

O practica des intalnita si corecta este aceea ca sapatura sa se faca mai mica cu 10 cm, acesti ultimi centimetri urmand a fi sapati imediat inainte de turnarea betonului. Se face acest lucru pentru a preveni situatia neplecuta ca, in cazul ploii inainte de terminarea sapaturii, sa se formeze pe fundul santului noroi, care amestecandu-se cu betonul sa il deterioreze.

Odata turnata fundatia se toarna betonul de egalizare (prevazut in proiect) care este un beton cu o concentratie mica de ciment. Functie de tipul fundatiei se poate turna toata odata, sau separat blocul de fundare de cuzinet. Ideal este ca toata fundatia sa fie turnata odata, dar si turnarea separata -bloc,cuzinet- este corecta. In orice caz este foarte recomandat ca cel putin ca aceste doua elementele individuale sa fie turnate intregi. Daca, in mod exceptional acest lucru nu este realizabil (zone izolate la care cifele de beton nu au acces iar singura solutie este turnarea folosind betonul preparat la fata locului cu betoniera) betonul se poate turna si pe bucati in zile diferite, dar rostul de imbinare trebuie lasat oblic, betonul vechi buciardat si spalat.Observatii:
- In fundatie, gradul de acoperire cu beton al armaturii trebuie sa fie de 5 cm.
- Daca este prevazuta hidroizolatie pe fundatie, groapa trebuie sapata mai mare pentru accesul necesar hidroizolarii.
- Daca placa de beton de la nivelul cotei 0 este armata, betonul se toarna cu 15 centimetri mai jos, lasand capetele armaturii libere pentru ancorarea barelor de armatura ale placii. Daca placa nu este armmata, betonul se toarna complet.
- In momentul turnarii nu uitati sa lasati goluri in fundatie pentru strapungerile tevilor de apa curenta si canalizare. La fel, trebuie din timp stabilit amplasamentul fosei septice si lasat gol in fundatie pe directia acesteia. Pentru a lasa gol la turnare se poate monta o teava PVC cu diametru superior, cofraj de lemn sau o bucata de polistiren expandat. Daca ati uitat sa lasati aceste goluri, nu este problema foarte mare, doar ca munca de gaurire este destul de multa si grea dupa ce betonul s-a intarit.

Sursa: http://www.bconstruct.ro/fundatii.html

Voteaza:   7 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Octavian Pop a raspuns pe 5.06.2010, 16:19

Amice, ori esti dus departe cu neuronul, ori iti bati joc de forumul acesta; pacat ca nu exista moderator; nu stiu cum e posibil sa apara aberatii de acest gen; mai bine inchideti naibii sandramaua asta penibila, orcum nu este de folos nimanui; cei care publica intrebari isi fac reclama ascunsa, iar cei care dau raspunsuri sunt de doua feluri: isi fac reclama in privinta propriului profesionalism sau se afla in treaba, copiind si lipind fraze de pe internet.
Cine are cu adevarat nevoie de un sfat competent stie ca trebuie sa plateasca. Sa va vad, domnule, cand aveti nevoie de o operatie pe creierul acela, va duceti tot cu mainele in buzunar? Nicio bafta sau succes, ci :sa-i dam romanului mintea ce de pe urma!

Voteaza:   5 2 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello