Intrebare rezolvata

avatar

Cum se stabileste impozitarea in Austria pentru o persoana fizica din Romania ?

Buna ziua.

Doresc sa achizitionez o proprietate in Austria, mai bine spus as fi interesata de o pensiune, pe care doresc sa o exploatez.

Intrebarile mele sunt:

- ce taxe voi plati ca si cumparator in Austria;
- ce taxe si impozite se platesc anual pentru proprietate in Austria;
- de ce autorizatii am nevoie de la statul austriac pentru a functiona ca pensiune si in ce conditii se obtin acestea;
- ce pretentii are statul ROMAN, pentru ca eu cetatean roman sa pot detine proprietati in austria sau sa obtin venituri in austria?

Va multumesc, cu respect Gabriela Dumbrava-Tulcea.

A intrebat Dumbrava Gabriela

Raspunsul ales

avatar

Ion Bradea a raspuns pe 17.05.2010, 01:04

Statul roman nu poate nu poate avea pretentii asupra veniturilor din Austria, in mod special atunci cand cumperi, in cazul tau, o pensiune. Toate impozitile vor fi platite in "noua" tara.
Ca, cumparator, in Austria trebuie sa platesti doar intemeiera actelor de cumparare, care de obicei se fac la un notar.
In privinta taxelor si impozitelor din Austria, nu este necesar sa va faceti probleme, aceste impozite si taxe sant mult mai acceptabile ca in Romania, mai ales in cazul veniturilor sub 60.000 euro.
Sistemul de calcul al impozitelor din Austria:

http://de.wikipedia.org/wiki/Einkommensteuer_%28%C3%96sterreich%29

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Liviu Sav a raspuns pe 16.05.2010, 20:25

Luati legatura cu un consultant fiscal specializat in taxe internationale.

Sursa: UNIM OPORTUNITATI! - http://www.brokerdeidei.ro/

Voteaza:   3 1 Raporteaza abuz


avatar

Ec. mst. jurist Chirila Minodora Olga a raspuns pe 17.05.2010, 10:40

Statul Roman va cere dovada platii taxelelor in Austria conform veniturilor incasate acolo (salar) daca nu va obliga sa va autorizati sub o forma legala si sa platiti impozitele din Romania e ff simplu fie lucrati ca PFA sau SRL in austria fie ca salariat austriac.
SANATATE!

sunteti cetatean austriac?

http://www.dsclex.ro/taxeimpozite/detalii.htm

Voteaza:   1 0 Raporteaza abuz


 

avatar

Oana Ungurean a raspuns pe 17.05.2010, 14:42

persoana juridica romana datoreaza impozit pe veniturile persoanelor nerezidente, prin retinere la sursa, cu aplicarea cotei de impozit de 16% la suma bruta, conform art. 115 alin. 1 lit. i), art. 116 alin. 2 lit. c) si alin. 5 din Codul fiscal. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

Daca persoana fizica austriaca prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala, eliberat de autoritatile fiscale competente din Austria, atunci nu se mai datoreaza impozit, in temeiul art. 22 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Austria, ratificata prin Legea nr. 333/2005.

In situatia in care furnizarea serviciilor de consultanta presupune existenta unui sediu permanent in Romania, de exemplu un birou aflat la dispozitia persoanei straine pentru o perioada mai lunga de timp (pentru diverse situatii va rugam sa cercetati definitia sediului permanent de la art. 8 din Codul fiscal si exemplele concrete din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol), atunci persoana fizica straina este obligata sa se inregistreze la organele fiscale teritoriale din Romania si sa plateasca impozit pe venit din activitati independente, conform art. 87 din Codul fiscal si pct. 190 din Normele metodologice, caz in care nu se mai datoreaza impozit pe veniturile persoanelor nerezidente (pentru verificarea acestei ipoteze, solicitati acestei persoane dovada inregistrarii la fiscul roman si numarul de identificare fiscala).

In plus, conform art. 133 alin. 2 lit. g) pct. 5 din Codul fiscal, persoana juridica romana beneficiara a serviciilor de consultanta datoreaza TVA aferenta, achitata prin taxare inversa, daca beneficiarul este persoana inregistrata ca platitoare de TVA, potrivit dispozitiilor art. 150 alin. 1 lit. b) si art. 157 alin. 2 din Codul fiscal

Voteaza:   0 0 Raporteaza abuz


avatar

Manuel Bacila a raspuns pe 16.05.2010, 20:05

Fiind vorba, probabil de bani multi, va sfatuiesc sa apelati la un avocat care cunoaste legile Austriei.

Succes !

Sursa: Program Facturare - http://www.facturarePRO.ro

Voteaza:   1 2 Raporteaza abuz

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello