Intrebare rezolvata

avatar

Care este avantajul/ dezavantajul unei Intreprinderi Individuale fata de un SRL si un PFA ?

Sunt angajat, iar angajatorul vrea sa schimbe relatia actuala de angajator-angajat intr-una de colaborare cu PFA.

Daca oricum va trebui sa fiu un independent, m-am gandit ca poate ar fi mai avantajos sa-mi inregistrez o intreprindere individuala, ca platitor de TVA.

1. Care ar fi avantajele/dezavantajele in privinta marimii impozitelor fata de un PFA,
2. Ce se intampla daca activitatea intreprinderii va fi foarte redusa, si
3. Ce avantaje/ dezavantaje are o intreprindere individuala fata de un SRL?
Va multumesc anticipat.

A intrebat Latis Andor

Raspunsul ales

avatar

Ec. mst. jurist Chirila Minodora Olga a raspuns pe 6.05.2010, 10:10

va citez alte pareri:
"Avantaje Societate Comerciala
Din randul avantajelor incepem cu faptul ca o societate comerciala poate sa-si desfasoare activitatea in orice domeniu, cu exceptia celor interzise prin lege. Astfel, nu este necesara o calificare profesionala a asociatilor sau a administratorului.
persoana fizica auorizata
In cel de-al doilea rand, societatea comerciala cu raspundere limitata are personalitate juridica, ceea ce insemna ca raspunde fata de tertele persoane cu patrimoniul propriu, raspunderea patrimoniala nu se rasfrange asupra asociatilor sau a administratorului.
persoana fizica auorizata
Societatea comerciala poate angaja un numar nelimitat de persoane in vederea desfasurarii activitatii pentru care este autorizata.
persoana fizica auorizata
Un alt avantaj il constuite faptul ca se pot asocia in cadrul unei societati comerciale atat persoane fizice, cetateni romani sau straini indiferent de cetatenie, dar si persoane juridice romane sau straine.

persoana fizica auorizata
Dezavantaje Societate Comerciala
Ca un prim punct in aceasta sectiune atragem atentia asupra procedurii de inregistrare si autorizare, societatile comerciale inregistrandu-se in Registrul Comertului in baza Incheierii judecatoresti pronuntate de catre Judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului. Documentele necesare inregistrarii sunt si acestea in numar mai ridicat decat cele solicitate la inregistrarea P.F.A., I.I. si I.F.
persoana fizica auorizata
Din punct de vedere al regimului fiscal, comerciantii pot opta la inregistrarea societatii comerciale, in functie de specificul activitatii desfasurate, fie pentru plata unui impozit pe venit (3%), fie a unui impozit pe profit (16%). Indiferent de optiune, castigul societatii rezultat dupa impozitare ramane in patrimoniul acesteia. Pentru ca profitul sa treaca in patrimoniul asociatilor este neceasara repartizarea acestuia sub forma de dividende, acest lucru atragand de la sine plata unui alt impozit in cuantum de 16%, impozitul pe dividende.
persoana fizica auorizata
Societatile comerciale tin o evidenta contabila in partida dubla, fapt ce, desi legea nu obliga, presupune ca acesta sa fie intocmita de catre un economist/expert contabil.
persoana fizica auorizata
Pentru ca o societate comerciala sa-si inceteze activitatea este necesara parcurgerea procedurii dizolvarii voluntare, procedura de lunga durata si de cele mai multe ori costisitoare.
persoana fizica auorizata
Costurile pe care le presupune atat inregistrarea unei societati comerciale, dar si ulterior, activitatea curenta, sunt mai ridicate decat in cazul P.F.A., I.I. si I.F.

Avantaje P.F.A., I.I. si I.F.
Primul avantaj care atrage atentia in mod deosebit este procedura simplificata de inregistrare si autorizare a acestor forme de desfasurare a activitatii economice, precum si numarul redus de documente solicitate.
persoana fizica auorizata
Regimul fiscal aplicat P.F.A., I.I. si I.F. este si el mai avantajos din punct de vedere al impozitarii. Astfel, in functie de specificul activitatii desfasurate se poate opta pentru impozitare la norma de venit (norma fixa/an stabilita de autoritatile locale de la sediul profesional) sau pentru impozitare in regim real (impozit pe profit in cuantum de 16% aplicabil asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli). In plus, castigul realizat in urma desfasurarii activitatii economice se regaseste direct in patrimonil persoanei fizice in cazul P.F.A., titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si a membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F., deci un eventual impozit similar cu impozitul pe dividende de la societatile comerciale este exclus.
persoana fizica auorizata
Evidenta contabila inclina si aceasta balanta in favoarea P.F.A., I.I. si I.F. Astfel, conform legislatiei in vigoare P.F.A., I.I. si I.F. tin contabilitatea in partida simpla. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca nu este necesara conducerea activitatii contabile de catre un specilist, adica un contabil/expert contabil, acest lucru fiind chiar la indemana comerciantului. Evidenta contabila se tine prin intermediul unui Registru jurnal de incasari si plati, in acesta inregistrandu-se incasarile si platile in numerar si prin transfer bancar, in ordine cronologica. Registrul inventar se foloseste si acesta in cazul in care se achizitioneaza bunuri de inventar, inregistrandu-se de asemenea in ordine cronologica.
persoana fizica auorizata
Costurile mai reduse pe care le implica atat inregistrarea P.F.A., I.I. si I.F., dar si ulterior, pe parcursul desfasurarii activitatii, nu sunt nici acestea de neglijat.
persoana fizica auorizata
Referitor la modalitatea de incetare a activitatii, in cazul P.F.A., I.I. si I.F., daca intreprinzatorul doreste, acest lucru se poate realiza prin simpla radiere din Registrul Comertului, procedura de scurta durata si costuri reduse, in timp ce o societatea comerciala se radiaza din initiativa asociatilor numai prin parcurgerea procedurii de dizolvare.

persoana fizica auorizata
Dezavantaje P.F.A., I.I. si I.F.
Din randul dezvantajelor amintim faptul ca pentru a putea desfasura activitate ca P.F.A., I.I. si I.F. este necesara ca persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sa aiba o calificare in domeniul respectiv, calificare ce trebuie dovedita cu un act de studii sau diploma de calificare.
persoana fizica auorizata
In situatia extinderii afacerii un alt dezavantaj il constituie imposibilitatea reglementata de lege pentru P.F.A. si I.F. de a angaja terte persoane care sa desfasoare activitatea autorizata.
persoana fizica auorizata
Persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sunt raspunzatori fata de tertele persoane atat cu patrimoniul de afectatiune al P.F.A., I.I. si I.F. (daca acesta s-a constituit), si in completare cu patrimoniul propriu in cazul in care acesta nu este suficient.
persoana fizica auorizata
P.F.A., I.I. si I.F. nu au personalitate juridica, aceast lucru explicand raspunderea personala a persoanei fizice in cazul P.F.A., a titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si a membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F."

Voteaza:   2 0 Raporteaza abuz

Alte raspunsuri

avatar

Manuel Bacila a raspuns pe 5.05.2010, 21:00

Persoana Fizica Autorizata vs. Intreprindere Individuala
Asemanari. Atat persoana fizica autorizata cat si intreprinderea individuala se inregistreaza de catre o singura persoana, in cazul celei din urma persoana fizica este titular al intreprinderii individuale. Conditiile care trebuie indeplinite sunt identice pentru ambele forme,la fel si documentele necesare.
persoana fizica auorizata
Deosebiri
Conform legislatiei in vigoare singura deosebire intre persoana fizica autorizata si intreprinderea individuala este faptul ca cea dintai nu are dreptul de a angaja cu contract individual de munca terte persoane pentru a desfasura activitatea pentru care a fost autorizat, in timp ce intreprindere individuala beneficiaza de acest drept.

P.F.A. si Intrep. Individuala vs. Intreprindere Familiala
Asemanari. Conditiile care trebuie indeplinite sunt identice atat pentru P.F.A./I.I. cat si pentru intreprinderea familiala, la fel si documentele necesare. Se remarca o asemanare intre persoana fizica autorizata si intreprinderea familiala, si anume aceea ca nici una nu are dreptul de a angaja cu contract individual de munca terte persoane pentru a desfasura activitatea pentru care a fost autorizata, in timp ce intreprindere individuala beneficiaza de acest drept.
persoana fizica auorizata
Deosebiri
- pentru constituirea unei intreprinderi individuale trebuie sa se asocieze cel putin 2 (doua) persoane, membri ai aceleasi familii;
- unul dintre membrii va fi imputernicit de catre celalat/ceilalti membri pentru a reprezenta intreprinderea si de a gestiona interesele acestia; persoana fizica auorizata
-cerintele referitoare la pregatirea profesionala trebuie indeplinite cel putin de catre reprezentantul intreprinderii; persoana fizica auorizata
- inregistrarea in Registrul Comertului a intreprinderii familiale se realizeaza in baza Acordului de constituire semnat de catre totii membrii.
- repartizarea veniturilor in cadrul intreprinderii familiale se realizeaza in functie de cota de participare a fiecarui membru stabilita prin Acordul de constituire.

Sursa: infiintarepfa.ro; Program Facturare - http://www.facturarePRO.ro

Voteaza:   4 1 Raporteaza abuz


avatar

Ionel Popa a raspuns pe 5.05.2010, 21:12

Buna seara!
In completare:
Intreprindere Individuala(II) vs SRL:
-II-ul are costuri mici la infiintare (cca 250 lei fata de 900-1000 lei SRL)
-II-ul nu este supus impozitului forfetar
-II-ul tine contabilitatea in partida simpla(la un moment dat o puteti tine si singur) si nu ca la SRL in partida dubla-declaratii lunare mai putine la Administratia Financiara si nu se intocmeste si depune bilant.
Dezavantaj: II-ul nu are personalitate juridica si uneori se cere la incheierea unor contracte.
Mai sunt si altele,drept pentru care va invit sa cititi OUG 44/2008 pt II si PFA si Legea 31/1990 pentru SRL.
Toate cele bune!

Sursa: OUG 44/2008 pt II si PFA si Legea 31/1990, http://www.DUPLICOMGRUP.bizoo.ro

Voteaza:   3 1 Raporteaza abuz


 

avatar

Liviu Sav a raspuns pe 5.05.2010, 22:07

II platitoare de TVA pare o alegere optima, atat timp cat detineti un act de studiu cu ajutorul caruia sa puteti sa inregistrati II. S-a scris foarte mult in ultima vreme pe tema PFA, II si SRL, asa ca ar fi bine sa cautati si printre raspunsurile mai vechi.

Sursa: UNIM OPORTUNITATI! - http://www.brokerdeidei.ro/

Voteaza:   3 1 Raporteaza abuz


avatar

Atentie! Acumulati 10.000 de puncte pe MegaAjutor si primiti un abonament MaxMember! Pentru mai multe detalii, click aici».

Axello