Vanzare cumparare - intrebari & raspunsuri

 • Se poate ca tata cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sa ne evacueze ?

  Buna ziua.

  Va rog daca ma poate ajuta cineva. In urma cu cativa ani parintii mei s-au mutat la tara; aici impreuna cu bunicii mei au facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere la notar totul legal, prin care au primit toata averea bunicilor mei: casa, pamant, etc.

  Intre timp bunicul a decedat, mai traieste doar bunica. Problema mea este urmatoarea: tatal meu pur si simplu ne-a parasit plecand fara nici o instiintare undeva la un frate de-al lui prin Moldova, luand cu el acel contract de vanzare cumparare in original, as dori sa stiu daca poate sa faca ceva cu el adica eu si mama mea cat si bunica sa nu ne trezim intr-o zi pe drumuri pentru ca el sa vanda ceva cu acel contract in original.

  Va multumesc si imi cer scuze daca nu am fost indeajuns de explicit.

  Va multumesc pentru raspunsurile acordate. Tata nu s-a mai intors, in schimb contractul a fost recuperat, iar acum am inceput demersurile pt. a trece toata averea pe numele meu, am reusit sa iau legatura cu tata, el fiind de acord de a ceda totul mie si este de acord sa semneze toate actele necesare. Inca odata va multumesc enorm pentru ajutor.

  Cu respect !

  Postat de Gheorghe Vasile | in Juridic | 5.08.2011, 16:37, acum 2484 zile | 5 raspunsuri

 • Trebuie sa fac vanzare/ cumparare teren pentru un proiect pe masura 112 ?

  Am facut in 2009 o hala cu bani proprii de 20*7 = 140 mp special pentru pui de carne circa 2500 capete.

  Eu fiind in strainatate nu am populat-o, m-am gandit daca pot sa fac un proiect pe masura 112 pentru instalare ? Problema e ca terenul e pe numele mamei, trebuie sa fac vanzare/ cumparare ca sa fac proiectul ?

  Si mai am un teren in apropriere 2000 mp asta e pe numele meu si masi gandi sa fac o sera bio tot pe masura 112.

  Care din 2 e mai buna ?

  Multumesc.

  Postat de Ionut Iulian Buliga | in Fonduri Structurale | 5.07.2011, 01:15, acum 2515 zile | 1 raspuns

 • Cum e posibili ca notarul sa incheie contractul de vanzare cumparare fara acte valabile ?

  Problema mea este urmatoarea: in urma cu doua saptamani, o matusa de-a mea a cautat sa isi vanda apartamentul si a gasit cumparator, insa asa cum se mai intampla, acesta s-a razgandit cerand inapoi banii ce constituiau avansul (desi se intocmise un contract cum ca oricare dintre parti se razgandeste, pierde suma de bani considerata avans, contact incheiat de fata cu notarul A). La cateva zile dupa acest incident, a gasit un nou client.

  Au intocmit actele (la un nou notar, sa ii zicem B), numai ca dupa cateva zile de la intocmirea actului de vanzare cumparare cu noul client, a fost sunata de notarul B care ii spune ca actul de fapt nu e valabil din cauza ca unul dintre documente nu era valabil (documentul pare sa fi fost blocat de notarul A). am intrebat un avocat si ni s-a spus ca in cazul in care acest lucru e adevarat, va trebui sa fim anuntati atat noi cat si cumparatorul apartamentului de anularea contractului.

  Intrebarile mele sunt:

  1. cum e posibili ca notarul B sa incheie contractul de vanzare cumparare si sa incaseze si suma aferenta daca nu erau toate documentele valabile ?
  2. daca este asa cum am descris, in cat timp ar trebui sa fim anuntati pentru a fi siguri de valididatea actelor ?

  Multumesc.

  Postat de Stanila Catalin | in Juridic | 24.05.2011, 20:55, acum 2557 zile | 4 raspunsuri

 • Unde se poate anula un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ?

  Buna,
  bunica mea acuma cativa ani a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, cu sora mamei mele; in contractul respectiv reiese ca bunica mea a primit o suma de bani, contravaloare partii ei din imobil, insa matusa mea nu era in tara la data incheierii acelui act, iar bunica mea nu a citit ce a semnat, i-a fost spus doare in mare ce contine acel contract de catre mandatara matusii mele.

  Bineinteles ca suma aceea de banii nu a primit-o niciodata, sau mai bine zis nici nu a stiut de existenta ei in acel contract pana ce nu am gasit eu acel act.

  Spuneti-mi va rog cum poate sa anuleze acel act bunica mea, iar partea care i-a convenit inainte de semnarea acelui act sa revina in posesia ei ?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Postat de Bolcu Ana-maria | in Juridic | 8.05.2011, 18:44, acum 2573 zile | 2 raspunsuri

 • Cum se trece pe un act de cumparare-vanzare intre doi frati daca unul dintre frati vrea sa se mute?

  Situatia este urmatoara:

  In urma unui divort, apartamentul a fost trecut prin act de c-v intre 2 frati, in care mama lor a obtinut drept de a trai in el pana la moarte. Cel casatorit a trecut si pe 25% sotia lui (partea lui 50% ca bonul de cuplu).

  Acum unul dintre frati vrea sa se mute in el cu familia lui si atunci mama va fi cam intr-un spatiu restrans, ce nu e deloc placut.

  Ne gandim sa cautam un apartament mai mic, plus diferenta de bani si atunci, bani cash o sa fie partea pentru frate cu familia lui. Cum se trece faptul pe act ?  

  Mama o sa fie instalata intr-o garsoniera sau apartament cu o camera, de exemplu in care proprietarul o sa fie altul, frate care nu are pretensii pentru moment, doar sa nu fie "furat" de fratul lui.

  Va multumesc de ajutorul Dvs.

  Postat de Maria Lj | in Juridic | 18.04.2011, 12:48, acum 2593 zile | 3 raspunsuri

 • Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ?

  Buna ziua.
  Am si eu nevoie de un sfat legat de cum ar trebui facut un contract de vanzare cumparare daca se poate.

  Problema este in felul urmator: Bunica din partea mamei mele vrea sa faca contract de vanzare cumparare cu mama mea pe casa pe care o detine dar vrea o clauza in contract pentru a nu putea fi dati afara pe tot restul veti din casa, ea si unchiul meu.

  Bunica mea are 3 copii, mama mea un unchi care locuieste cu bunica si o fata care este plecata din tara de mai bine de 10 ani.

  Mentionez ca bunicul a decedat acum 6 ani si sa facut sucesiunea si in prezent contractul este pe numele bunici(mama mea si unchiul au cedat la succesiune partea lor bunici iar partea celeilalte fice a revenit tot bunici prin neprezentare la succesiune). In prezent bunica sa hotarat sa lase mamei mele casa si au fost la un notar pentru a se interesa si acel notar ia sfatuit in urmatorul fel: sa faca contract de vanzare cumparare pe valoare minima pentru zona unde este casa adica in jur de 40.000 RON si sa bage in contract si clauza de intretinere pentu bunica si unchi.

  Mai mentionez ca tot ajutorul de care au avut nevoie bunici si unchiul meu de-a lungul vremi a venit numai de la parinti mei si de la mine in special de vreo cativa ani in coace bunica a tot avut probleme de sanatate si ajutorul a venit tot de la parinti mei; cealalta fiica nu a venit nici macar la inmormantarea bunicului dar nici cad era aproape sa moara bunica acum vreo 2 ani.

  In prezent bunica sia mai revenit. Credeti ca e nevoie de un certificat medical ca este in toata puterea facultatilor mintaale cutoate ca problemele de sanatate au fost altele decat cele legate de cap ?

  Intrebarea este daca va pute fi atacat acest contract de catre cealalta fica dupa moartea bunici ? Daca lar ataca ar avea castig ? Credeti ca ar fi mai bine sa se bage ca si clauza in contractul de vanzare cumparare  uz viager in locul intretineri pentru a nu arart contractul ca o donatie mascaata ? Sau ce sar putea face ca acel contract de vanzare cumparare pe care il vor incheia sa nu poata fi atacat.

  Mentionez ca ei nu au pretentia de a se trece in contract intretinere pentu ca ei sunt constienti ca vor fi ajutati daca au nevoie de ajutor ci vor o siguranta de a nu fi dati afara.

  Mai mentionez ca parinti mei nu locuiesc cu bunici ci eu locuiesc acolo si am renovat aproape in intregime acea casa si nu as vrea peste cativa ani sa vina cealalta fica a bunici si sa-si ceara dreptul ei atata vreme cat bunici nu au avut nici un ajutor din partea ei cand au avut nevoie si nu a cheltuit nici un ban pt renovarea casei.

  VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS SI SPER SA NU VA FI PLICTISIT CU POVESTEA MEA.

  Postat de Ionut Ionut | in Juridic | 10.04.2011, 20:40, acum 2601 zile | 2 raspunsuri

 • In ce limba trebuie intocmit contractul de vanzare-cumparare ?

  Contractul incheiat intre mine si firma din Ungaria sau orice alta tara UE, va trebui scris in limba de circulatie internatioanala, engleza, sau limba romana si o traducere in prealabil a contractului si in limba maghiara ?

  Postat de Kati Kati | in Juridic | 30.03.2011, 16:48, acum 2612 zile | 6 raspunsuri

 • Cum procedam cu act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cand unul din parinti a murit?

  Buna ziua !

  Mama a facut contract de vanzare-cumparare la notar cu uzufruct si clauza de intretinere.

  Contractul a fost incheiat acum vreo 3 ani in care au semnat ambii bunici.

  Bunicul este tatal mamei mele iar bunica este mama vitrega a mamei mele.

  Bunica, inainte de semnarea contractului, a avut un atac cerebral fapt pentru care bunicii au hotarat sa semneze acel contract cu mama mea cu clauza de intretinere in caz de unul din ei paralizeaza la pat sau alte probleme de sanatate apar.

  In tot acest interval, dar si pana atunci familia a fost aproape de ei si au fost ajutati de catre toti membrii familiei noastre pentru a depasi momentele grele.

  In decembrie bunica a avut un al doilea atac cerebral fiind internata la spital si mentinuta sub observatie medicala timp de doua saptamani. Dupa aceste doua saptamani bunica moare de la al 3-lea atac cerebral.

  Dupa moartea bunicii, aproximativ o luna, bunicul refuza accesul mamei in apartament si nu raspunde la telefon fiind imposibil sa luam contact cu el pentru a ne asigura ca totul e bine cu el. Dupa doua saptamani anunta ca doreste sa o dea in judecata pentru a-si recupera apartamentul pentru ca nu s-a respectat clauza de intretinere.

  Mama, in toate aceste doua saptamani s-a interesat la vecini daca bunicul este bine, daca a iesit din casa, deci martori exista ca s-a preocupat de starea lui de sanatate inca din prima zi in care acesta nu a raspuns la usa.

  Tot in acest timp s-a aflat ca o persoana de sex feminin a vizitat apartamentul bunicului si tot aceasta persoana a vizitat cativa vecini ai bunicului unde s-a plans ca mama mea nu l-a mai vizitat de ceva vreme, desi el nu deschide usa apartamentului.

  Intrebarile mele sunt:

  1. Cum se poate apara mama de acest atac asupra actului de vanzare-cumparare ?

  2. Cum ne putem apara de aceasta persoana de gen feminin pe care o banuim ca ar conduce toata operatiunea ? Legal se poate face ceva ?

  3. Bunicul este de nerecunoscut in comportamentul sau si avem banuiala ca nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale, ce actiuni se pot lua in acest sens ?

  4. Care sunt sansele de reusita a bunicului de a recupera si vinde acest apartament ?

  5. Cum putem respecta cat mai bine conditiile clauzei de intretinere daca bunicul nu permite accesul in apartament ?

  Va multumesc din suflet.

  Sper sa reusim sa depasim aceasta problema delicata.

  Postat de Z Ionut | in Juridic | 18.03.2011, 01:10, acum 2624 zile | 3 raspunsuri

 • Ce act de vanzare cumparare nu se poate ataca in instanta ?

  Ce act ar trebui sa facem eu cu sotia impreuna cu socrii care vor sa ne dea noua casa, pentru ca ceilalti fi sa nu poata ataca actul in instanta ?

  Ambii parinti traiesc si vor sa ne dea noua casa. Cu respect si multumiri, Cristian.

  Postat de Prunar Cristian | in Juridic | 24.02.2011, 16:34, acum 2646 zile | 5 raspunsuri

 • Pot face contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, intretinere, renta viagera sau donatie ?

  Buna ziua
  Cazul este urmatorul:

  O femeie ( sa ii spunem T.- 66 ani - care inca lucreaza neputand sta locului :) ) cu care tatal meu  este in relatii bune de peste 7 ani (de la decesul mamei mele) doreste sa imi lase mie un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager... actul ar fi asa:
  nu da proprietate mie, doamna sa isi retina uzufructul viager pe o cota parte si sa ii constituie uzufruct viager tatalui meu. Astfel ei doi sa stea linistiti ca nu ii scoate nimeni afara si eu sa fiu linistita ca o sa am o casa (deoarece nu am avut niciodata o casa unde sa locuim)

  Problema este ca T. este casatorita si are 3 copii majori, dar apartamentul (cu 3 camere) este dobindit de catre ea de la parintii ei prin mostenire ... succesiune cred ca este acelasi lucru... in intregime....

  Eu o sa ma imprumut de la un personaj cu 70.000 lei noi si o sa facem un contract de imprumut la notar in care, zicea notarul, ca voi garanta cu toate bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare....

  Nu stiu ce sa fac.

  Este destul ca T. sa zica in contract ca a primit banii sau trebuie sa ii trimit prin banca ?
  Trebuie sa declar in contract  de unde am banii ? Sau este destul sa spuna ca a primit azi banii si gata ?

  Sigur o sa fie certuri cu copiii ei, dar ea nu vrea sa le mai dea nimic ca au deja fiecare cate o casa si ea a ramas cu apartamentul asta si vrea sa imi dea mie.

  Nu stiu cum sa fac sa nu poata fi anulat contractul, ca de atacat am inteles ca orice act este atacabil.

  Va multumesc si va pup dulce!

  Postat de Motra Adina | in Juridic | 24.02.2011, 10:55, acum 2646 zile | 2 raspunsuri

Axello